Politieambtenaren en burgers ingesloten in zaak Powaka

inheemsDe afdeling Onderzoek Personeel Zaken (OPZ) van de politie heeft op donderdag 19 november vier verdachten in verzekering gesteld in de mishandelingzaak van Powaka. Het gaat in deze om de politieambtenaren Wendel B. en Guillermo C. en de burgers Hendrik S. en Marvin O.
Het voorlopige onderzoek heeft uitgewezen dat de groep waartoe de twee politieambtenaren behoorden van een recreatieoord kwamen. Onderweg naar Paramaribo kwamen zij ter hoogte van het dorp Powaka vier inheemse mannen tegen. De mannen maanden één van de chauffeurs van de voertuigen aan om het groot licht waarmee ze reden af te zetten, aangezien zij verblind werden.
De chauffeur stapte uit het voertuig en liep naar de vier mannen om hen om rekenschap te vragen. Er ontstond een woordenwisseling tussen de mannen. Een andere manspersoon stapte uit het andere voertuig met in zijn hand een stok, gelijkende op een knuppel. Hij bracht zonder enige reden één van de inheemse mannen een slag toe op het hoofd. Er ontstond een gevecht tussen de heren. Volgens verklaring van de slachtoffers probeerden zij te voorkomen dat hun familielid meerdere slagen zou worden toegebracht met de knuppel. Op een gegeven moment stapten alle mannen uit beide voertuigen. Eén van de mannen loste schoten in de lucht. De dorpsgenoten kwamen op het geluid af. Door de drukte ontstond er een chaotische situatie.
De politie van Paraman die via de Centrale Meldkamer werd ingeschakeld, ging ter plaatse voor onderzoek. De politie trof drie inheemse mannen liggend langs weg aan die letsels hadden opgelopen. Ook de groep mannen die uit beide voertuigen waren gestapt werden aangetroffen. In de groep bevonden zich twee politieambtenaren. Zij verklaarden aan de politie dat vier inheemsen geprobeerd hebben hen te beroven. Aan de hand van deze rapportage werden de inheemsen als verdachten aangemerkt .
Gezien de letsels die zij hadden opgelopen werd een ambulance ingeschakeld. Twee van de inheemse mannen werden overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis. De derde man werd overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau aangekomen, bleek ook hij zodanige letsels te hebben opgelopen dat de ambulance wederom moest worden ingeschakeld om ook hem af te voeren.
Op de Spoed Eisende Hulp aangekomen trof de politie in plaats van de twee slachtoffers die eerder waren afgevoerd, drie slachtoffers aan. Van het ambulance personeel kreeg de politie te horen dat ze onderweg naar Paramaribo werden gestopt door een slachtoffer met letsels. Vanwege de geconstateerde letsels is het slachtoffer meegenomen naar het ziekenhuis voor medische behandeling.
Nadere onderzoek wees uit dat deze manspersoon ook betrokken was bij het geval te Powaka. Drie van de vier inheemse mannen werden onder politiebewaking in het ziekenhuis opgenomen, aangezien zij als verdachten werden aangemerkt van poging tot beroving. Voor de voorgeleiding begaf een inspecteur zich naar het ziekenhuis. De verklaring van de ‘verdachten’ was aanleiding voor de inspecteur om de zaak over te dragen aan OPZ voor een diepgaand onderzoek.
Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat de twee politiemannen en twee burgers die in beeld zijn gebracht zijn aangehouden ter zake zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.
Het Korps Politie Suriname betreurt het ten zeerste dat de twee politieambtenaren als diender van de gemeenschap de wettelijke voorschriften hebben overtreden. (KPS)

error: Kopiëren mag niet!