Regering laat DNA in kou bij verstrekking verdere informatie over Alcoa

“Ik moet mijn bezorgdheid uitspreken dat met dit handelen van de regering wij een situatie bereiken van ‘terwijl het gras groeit, sterft het paard’. Wij wachten op de regering om meer informatie te verstrekken aan het parlement.” Dit stelt assembleelid Asiskumar Gajadien desgevraagd aan Dagblad Suriname. Volgens de politicus had president Desi Bouterse bij de sluiting van het comité generaal van vrijdag 13 november toegezegd opgevraagde informatie zo snel als mogelijk naar de volksvertegenwoordiging te sturen. Tot woensdagmiddag was deze informatie echter niet aan het parlement verschaft. De Nationale Assemblee (DNA) en de regering zullen donderdag wederom bij elkaar komen om het probleem rond de intentieverklaring van multinational Alcoa te bespreken. De besloten vergadering komt om 15.00 uur, direct na de openbare vergadering dat voor 13.00 uur is gepland. Deze convocatie is in de late woensdagmiddag naar leden toegestuurd.
Regering neemt verantwoordelijkheden niet serieus
De parlementariër stelt verder dat het uitgeschreven comité generaal volgens eerdere afspraken gepland was voor dinsdag of woensdag. De bedoeling was dat de volksvertegenwoordiging ondertussen meer informatie vanuit de regering zou krijgen en ook eigen besprekingen zou kunnen voeren met andere deskundigen. “Wij hebben de deskundigen gesproken, maar de nodige informatie is in ieder geval niet bij mij aangekomen”, aldus Gajadien. De politicus stelt dat dit gedrag alleen maar aangeeft hoe de regering met haar verantwoordelijkheid en de belangen van zowel de gemeenschap en de Suralco werknemers omgaat. De twee eerdere besloten zittingen hebben geen oplossing gebracht, waardoor de regering en de volksvertegenwoordiging nog niet op een lijn zijn. Vooral de overdracht van de Afobaka krachtcentrale en de ontmanteling van de Suralco-plant te Paranam zijn hete hangijzer.
Buitenlandse ondernemers willen alvast met regering praten
VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt aan de krant dat zijn eerdere bekendmaking niet onderschat moet worden. Er zijn volgens hem inderdaad ondernemers uit Brazilië, Frankrijk, China en India die interesse hebben getoond voor de bauxietsector. Deze zouden graag door de regering ontvangen willen worden om alvast te praten. De namen van deze ondernemingen wil hij in dit stadium nog niet kwijt, aangezien hij hun niet in diskrediet wil brengen. “De bedrijven willen discreet met de regering praten en het zou goed zijn om naar hun te luisteren en alle informatie van hun op te vragen”, stelt de politicus. Volgens Santokhi moet de regering een meersporenbeleid ontwikkelen voor deze sector, zoals het praten met Alcoa om de beste deal voor Suriname te halen en praten met andere belangstellenden en nagaan wat zij te bieden hebben. Daarnaast zou er volgens hem diversificatie van de sector moeten komen om een basis van joint ventures met kmo’s halffabricaten en eindproducten te ontwikkelen.
FR

error: Kopiëren mag niet!