Lisp-directeur blikt terug op leerrijke periode

LispTijdens de afsluitingsceremonie van het Low Income Shelter Project 2 (Lisp 2) blikt directeur Dynaida Baptist terug op een leerrijke periode en is ze zelfs een beetje verdrietig dat het moment aangebroken is dat het project ten einde is gekomen. ‘Verdrietig vanwege het feit dat je geen mensen meer kan helpen, wanneer je weet dat nog een aantal mensen geholpen moet worden.’ In dit project zijn er gedurende 5 jaar ruim 3.850 aanvragen geweest voor een subsidie. Hiervan zijn er zo ongeveer 3.000 goedgekeurd. Er zijn 150 nieuwe woningen gebouwd in Paramaribo en in het kustgebied en in het binnenland 120. Het jaar was volgens Baptist heel leerrijk en kan Lisp in principe alle programma’s aan die over huisvesting gaan. De Lisp-directeur gaf aan dat de uitdagingen die het Lisp-team ondervond meestal bestonden uit het verkrijgen van de faciliteiten.
‘Het binnenland is niet de stad, dus kan je daar niet gewoon naar de winkel en alle nodige faciliteiten en middelen aanschaffen. Natuurlijk heb je hout, maar de planken moet je eerst maken. Dus de verkrijgbaarheid van materiaal is niet bij de deur. Zo was de verkrijgbaarheid van arbeiders niet gemakkelijk. De mensen hadden meestal andere emplooi of men was bezig op de kostgrondjes. Dus zat men niet te wachten om arbeid te verrichten in de woningbouw. We moesten de mensen bij elkaar verzamelen en voor het nodige toezicht zorgen’, zegt de Lisp-directeur over het project. ‘Men is gewend lang te doen over de bouw van een woning, maar alles moest binnen een bepaald tijdsplan af zijn. Op gegeven moment kan je het misschien niet helemaal afmaken, maar de basiswoning moet er wel staan.’
Er is zeker een behoefte in Lisp 3-programma, maar vanwege een tekort aan financiële middelen is het niet zeker wanneer dit zal opstarten. De Lisp-directeur geeft in dit kader aan het wel graag te willen dat het Lisp 3-programma voortgang vindt. ‘Er moet echter wat duurzaamheid zijn, omdat je tijdens het leerproces momenten krijgt van de zaken anders en beter aan te pakken. Wanneer we dat geleerd hebben, moet het dus voortgezet worden’, aldus Lisp-directeur Baptist .
Het Lisp-programma werd in 2010 in het leven geroepen om mensen in lage inkomensgroepen te helpen aan een subsidie om hun huisvestingssituatie te verbeteren. Het project is met een lening van US$ 15 miljoen gefinancierd door de Inter-American Development Bank. De overheid is ingekomen met US$ 314.000 als counterpart. Het Lisp 2 werd door de ‘Stichting Low Income Shelter Program’ uitgevoerd, een werkarm van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

error: Kopiëren mag niet!