Consumentenkring zingt ook liedje 'stroom besparen'

Niet alleen de overheid, maar ook de Consumentenkring zingt hetzelfde liedje ‘stroom besparen’ en zuinig omgaan met stroom om de hoge stroomrekeningen door de keel van het volk te drukken. Volgens voorzitter Albert Aleyne van de Consumentenkring is zijn organisatie al geruime tijd bezig om de consumenten voor te lichten zuinig om te gaan met stroom. Maar indien er zich misstanden voordoen waarbij consumten ten onrechte hoge facturen krijgen toegestuurd, zal de Consumentenkring in de bres springen.
Volgens Aleyne die bekent niet happy te zijn met de verhoogde stroomrekeningen, kunnen zij niets anders doen. “We kunnen er verder niks aan doen. Als je niet bespaart, ligt het aan jezelf.”
Maar burgers willen niet steeds het gezeik horen van stroom besparen en zuinig omgaan met stroom. Deze maatregel hebben zij al jaren terug doorgevoerd in hun leven. Bijvoorbeeld een echtpaar dat alleen met een seniorenburger inwoont, zonder kinderen betaalde maandelijks tussen de SRD 20 en SRD 25 aan stroom. Met de verhoogde tarieven hebben zij een factuur toegestuurd gekregen van SRD 53. Het echtpaar van boven de 50 jaar oud en de seniorenburger van boven de 70 vragen zich af op welke wijze zij nog moeten bezuinigen.
Zij beschikken als elk ander gezin over een ijskast, een freezer en een televisie die doorgaans zelden wordt aangemaakt. De radio staat wel aan indien zij thuis zijn. In de avonduren slapen zij niet met een ventilator of airco. ‎Het is standaard dat alle lichten ‘s avonds worden uitgemaakt. Zij beschikken niet over een hydrofooraansluiting.
Voor dit gezin blijft het een raadsel op welke wijze zij nog moet bezuinigen. Dat woord bezuinigen willen zij niet eens horen. Slechts de ijskast en de freezer zijn in de avonduren aan. Hun rest geen keus dan om de stekker van deze twee apparaten eruit te trekken. Indien zij dat doen, kunnen zij die apparaten liever wegdoen of verkopen. Uit vrees hebben zij de nieuwe stroomrekening van SRD 53 toch betaald om te voorkomen dat hun stroomtoevoer wordt afgesloten en zij nog dieper in hun buidel moeten tasten om die te laten heropenen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!