Tekort aan irrigatiewater teistert inzaai voorjaarsoogst

“Ondanks de aangekondigde inzaai van padie per 1 november ten behoeve van het voorjaarsoogst 2016, door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), merken wij op dat zulks niet verwezenlijkt kan worden. Dit, omdat de regering tot op heden geen garantie kan geven dat de pompen te Wakay en Wageningen in werking gesteld kunnen worden voor het nodige irrigatiewater.” Dit stelt assembleelid Jitendra Kalloe tegenover Dagblad Suriname. Volgens de parlementariër heeft hij van bevoegde instanties begrepen dat de aanvragen reeds zijn gedaan en het wachten is op het ministerie van Financiën die de autorisatie moet verlenen. Echter duren zaken volgens hem te lang, waardoor alles steeds in nadeel van de boeren valt.
Stijgende valutakoers maakt nodige inputs ook duurder
Een andere factor die volgens Kalloe erbij komt kijken, is dat de valutakoers dagelijks aan het stijgen is, die de hoognodige inputs ook duurder zullen maken ten opzichte van de schaarse financiële middelen. De vraag volgens hem is of er wel een maximale inzaai verwacht kan worden onder deze omstandigheden. “Een verlate inzaai bij de huidige weersomstandigheden betekent ook dat de oogst in de regenperiode zal plaatsvinden”, stelt de politicus.
Boerenorganisaties willen beloofde uitbetaling USD 60 per hectare
Van de boerenorganisaties heeft het DNA-lid ook begrepen dat zij ook wachtende zijn op de beloofde uitbetaling van US$ 60 per hectare, zoals aangegeven door de LVV-minister Soeresh Algoe, en de resultaten van het gesprek van regeringsautoriteiten met de bankinstelling voor het tijdelijk bevriezen van hun schulden die medebepalend zullen zijn voor de mate van inzaai. “We kijken uit naar de gestelde prioriteit en het besluit van beleidsmakers, liever vandaag dan morgen, om deze belangrijke productiesector in stand te houden”, aldus Kalloe.
FR

error: Kopiëren mag niet!