Startsein 6 maanden diabetescampagne

Startsein 6 maanden campagne diabetes (3)Een van de belangrijkste oorzaken van vaatschade is diabetes. Ongeveer 15% van de Surinaamse bevolking (ongeveer 75.000 mensen) leidt aan diabetes en 30% van die 15% weet niet dat zij lijdende aan diabetes zijn. Het is vandaag Wereld Diabetesdag. In dit verband werd gisteren het startsein gegeven aan de Vaatcampagne van de Intermed Bedrijven Groep, die 6 maanden lang zal worden gevoerd. Het startsein werd bij Huize Majella gegeven. De groep bestaat uit de bedrijven Intermet, Pharmport, Diabetre, MyLab, Diapura en het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC). De senioren konden hun bloeddruk en bloedsuiker opmeten en werden voorzien van een gezond ontbijt. Het tehuis kreeg namens de groep twee bloedsuikermeters en twee bloeddrukmeters cadeau.
Middels een vaatcampagne wordt gewaagd de bewustwording rond alle aspecten die met vaten te maken hebben, vanaf de preventie (screening) tot de behandeling en monitoring te vergroten. Preventie kan middels het op na houden van een gezonde levensstijl worden bewerkstelligd, maar als men er eenmaal mee wordt geconfronteerd, moet de zaak goed worden gemonitord. Als dat niet gebeurt, belandt men in de meeste gevallen in de dialyse. Wereld Diabetes Dag (WDD) is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingscampagne voor diabetes.
Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. In 2007 is Wereld Diabetes Dag voor het eerst herdacht onder auspiciën van de Verenigde Naties. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes onder volwassenen, maar ook onder kinderen. Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!