Ingebruikname crematieoord Saramacca januari 2016

Ingebruikname crematieoord Saramacca gesteld op Januari 2016 1
Ingebruikname crematieoord Saramacca gesteld op Januari 2016 2De ingebruikname van het in aanbouw zijnde crematieoord te Saramacca is gesteld op januari 2016. Dit stelt Robby Gadjradj, voorzitter Crematiecommissie Saramacca, tegenover Dagblad Suriname. De Stichting Nationaal Uitvaartoorden Suriname wil verschillende crematieoorden opzetten in het land. Nu worden voorbereidingen getroffen voor het crematieoord op Uitkijk, Saramacca. Vanuit een locatie aan de Numasweg, een zijstraat van de Mr. P.Chandishawweg, wordt een weg aangelegd naar een plek langs de rivier waar het oord wordt opgezet. De weg is intussen al aangelegd en wordt er nu gewacht op de verzanding. De stichting heeft een stuk terrein langs de Saramaccarivier ter beschikking gekregen van de regering. Met dit crematieoord wordt Weg naar Zee ontlast. Gadjradj zegt dat het nieuwe crematieoord vele voordelen zal opleveren. Een van deze is dat belijders van het Hindoegeloof niet meer afhankelijk hoeven te zijn van slechts één crematieoord. Het verschil met Weg naar Zee is dat een crematie op Saramacca veel goedkoper zal zijn en het oord geen eigendom is van één persoon. Een simpel voorbeeld is een geval bij de laatste springvloed te Weg naar Zee, waar de crematie van vier mensen werd verhinderd. Had het oord van Saramacca bestaan, konden de mensen dan uitwijken.
Het project kost aardig wat financiën. Het gaat om een crematieoord compleet met een aula en parkeerterrein. Alle zaken zijn volgens de commissievoorzitter met donatiemiddelen gedaan. De grootste ondersteuners van dit project zijn Surzwam, dc Lakshminarain Doebay en minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De redenen waarom eerst voor Saramacca is gekozen, moet gezocht worden in de strategische ligging nabij het district Wanica en het fiat dat is verkregen van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname. Het staatsbedrijf Surzwam zal alles in orde maken betreffende de infrastructuur. Naast de bestrating zijn al werkzaamheden verricht als ontbossing en ophoging. De aanleg van een brug is ook in de planning. Het is de bedoeling om de kleiweg zo snel als mogelijk te verzanden. Nu het de droge tijd is, is het volgens Gadjradj ideaal om de werkzaamheden te verrichten. ‘Als het eventjes regent, dan begint je auto al te dansen’, zegt de commissievoorzitter. De burgervader van Saramacca heeft volgens hem de zandleveranciers van het district opgeroepen. De ondernemers Dwarka, Thakoerdien en Chander hebben volgens hem allemaal respectievelijk 750 kuub zand toegezegd. Het probleem dat nu echter speelt, is dat het zand zelf uit de zandputten gehaald moeten worden om naar het oord te worden vervoerd. Hiervoor roept de commissie de hulp in van mensen die daartoe in staat zijn. Deze mensen kunnen contact opnemen met de commissie. Het gaat om een weg van 2 kilometers.
Shabier Ishaak, voorzitter van de stichting, zegt dat er eerst een onderzoek is gedaan in Saramacca. De behoefte is groot voor een crematieoord. Nu moeten de ontzielde lichamen van het mortuarium in de stad naar Saramacca vervoerd worden om thuis de laatste rituelen te verrichten. Daarna moeten ze naar Weg naar Zee voor de crematie. ‘Dat kost veel tijd en geld’, zegt Ishaak. Door de drukte te Weg naar Zee lijkt het volgens hem meer op een manifestatie dan een crematie. Nadat het crematieoord in Saramacca gerealiseerd is, is Commewijne aan de beurt. Suriname telt volgens de commissieleden 150.000 Hindoes. De vraag naar crematieoorden neemt daarom steeds toe.
FR

error: Kopiëren mag niet!