De Molen geeft kookboek uit bij 50-jarig bestaan

De Molen geeft kookboek uit bij 50-jarig bestaan 1
De Molen geeft kookboek uit bij 50-jarig bestaan 2De Molen NV bestaat sinds 9 juni 50 jaar. In dit verband koos het bedrijf ervoor om iets voor de Surinaamse samenleving te doen. Gisteren werd er een boekpresentatie gehouden met als titel ‘50 years of Homebaked Happiness’. Het boek is samengesteld met oude en moderne recepten van de Surinaamse bakwereld. Het gaat niet alleen om de bakkerijen, maar ook om de Surinaamse keuken. ‘Het is al lang niet meer broodjes bakken en bollen eten. Van alle culturen die wij in Suriname hebben, maken wij verschillende recepten’, zegt Julio Bhikharie, directeur van het bedrijf.
Het bedrijf is 50 jaar geleden begonnen als de grondstofleverancier van de bakkerij-industrie. De Molen is in 1965 opgericht, met als doel zelfvoorzienend te zijn met een product als meel, en hiermee import te vervangen en deviezen te besparen. De productie van blom was dus heel belangrijk. De molen is zeker 30 jaar de enige meelleverancier geweest in Suriname. De productie geschiedt ook lokaal. Toen de Caricom Single Market Economy op gang kwam, begon de concurrentie ook op gang te komen. In eerst instantie was het een uitdaging voor het bedrijf, dat uiteindelijk tot een positieve ontwikkeling heeft geleid. ‘Door nieuwe producten te ontwikkelen en betere productietechnieken toe te passen, hebben wij ons kunnen herpositioneren op de markt. Het bedrijf is de enige in de Caribisch regio dat echte volkorenmeel produceert’, zegt Bikharie.
Het bedrijf startte met 16 arbeiders. In de jaren 90 telde het bedrijf 120 arbeiders. Vandaag de dag telt het bedrijf vanwege een stukje automatisering ongeveer 70 mensen die in dienst zijn. In Suriname heeft De Molen ongeveer 75% marktaandeel. Dit spreekt zeker van het beginsel van zelfvoorzienendheid van Suriname. ‘Er is voor 16 oktober gekozen, omdat gisteren de Internationale Dag voor Voedsel was. Deze dag wordt ook vaak belicht als internationale dag van het brood. De Molen is de enige meelfabriek in Suriname. Het bedrijf heeft een belangrijk maatschappelijk karakter. Er wordt elke dag iets gegeten of gemaakt met het product van ons bedrijf. We willen nu de consument een stukje van wat wij 50 jaren lang hebben gedaan, meegeven. We zijn ontwikkeld van een bedrijf dat de bakkerij-industrie bediende naar een bedrijf dat de mensen thuis bedient’, zegt Bhikharie.
De officiële launch van de campagne van het 50-jarig bestaan van De Molen wordt op 16 januari 2016 gehouden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!