Nieuwe declaratieformulier douane identiek in alle Caricomlanden

Buitenlandse druk van grote mogendheden en deels de vrees voor toename van activiteiten van money laundering en terrorismefinanciering in Suriname hebben ertoe geleid dat het ministerie van Financiën versneld het ‘Douanepassagiers Declaratieformulier’ heeft ingevoerd. Binnen de kortste keren werd de beschikking geslagen zodat het formulier, welke met name in de Verenigde Staten van Amerika en andere ontwikkelde landen al jaren een verplichting is, ook in ons land een feit kon zijn. Dit lieten Glenn Kartopawiro, hoofd Stafbureau Douanezaken en majoor Samuels, hoofd afdeling Immigratie, doorschemeren tijdens een interview met Dagblad Suriname. Het formulier dat Suriname sinds 7 oktober gebruikt, is identiek voor alle Caricom-landen. Suriname werd er door buitenlandse organisaties op gewezen dat dit formulier, dat een tool is bij de bestrijding van eerdergenoemde zaken, ontbrak. Zij die een geldsbedrag van US$ 10.000 of meer bij zich hebben bij binnenkomst in Suriname, moeten dit aangeven op het formulier. Naast bescherming bieden tegen activiteiten van money laundering en terrorismefinanciering moeten correct ingevulde formulieren ook bescherming bieden tegen besmettelijke ziekten die via planten of dieren, die door reizigers meegenomen worden, kunnen worden verspreid.
De douane doet een beroep op reizigers om de formulieren correct in te vullen. Bij het bewust verstrekken van verkeerde informatie of het helemaal niet vermelden van zaken kunnen goederen en geld in beslag worden genomen. In ergere gevallen kan er zelfs gevangenisstraf op staan. In sommige gevallen kunnen reizigers toegang tot het land geweigerd worden waarna ze op de eerstvolgende vlucht naar hun land van vertrek worden teruggezonden. Het vermelden van een bedrag groter dan US$ 10.000 zal niet leiden tot inbeslagname maar het onthouden van deze informatie juist wel. Er zal van bedragen boven US$ 10.000 wel melding gemaakt worden bij het bureau Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT). Indien er een vermoeden bestaat dat een reiziger onjuiste gegevens heeft ingevuld, kan die gecontroleerd worden door de douane. De formulieren zijn ondertussen aan Stichting Toerisme afgegeven die zal zorgen voor de distributie naar reisbureaus en luchtvaartbedrijven. De formulieren worden in het vliegtuig aan de passagiers gegeven om in te vullen. Bij aankomst moet het formulier simpelweg worden afgegeven waarna de douane een snelle risicoanalyse maakt. Andere screeningmethodes van de douane zullen hiernaast zoals gebruikelijk worden toegepast.

error: Kopiëren mag niet!