Islamitisch Nieuwjaar

Islamitisch nieuwjaarVandaag wordt het Islamitisch Nieuwjaar herdacht. Het is de eerste dag van de Muharram, de eerste maand van het jaar. De jaartelling van de Islamitische kalender begint met de Hidjra. Tijdens het Islamitisch Nieuwjaar herdenkt men de migratie van Mohammed van Mekka naar Medina. Deze migratie was om de onderdrukking en het geweld dat de niet-moslim Quraish, de overheersende stam van Mekka, toebracht, te ontsnappen. Hij ontsnapte naar Medina op de kameel met zijn beste vriend, Abu Bakr. In Medina (Saoedi-Arabië) mochten ze herstellen en geestelijk groeien als gemeenschap.
Dr. Robbert Bipat, voorzitter van de SIV, geeft aan dat de Islamitische jaartelling gewoon gebaseerd is op de 12 maanden telling. “De telling is begonnen in 622 jaar na Christus met de uittocht van de profeet Mohamed naar de stad Medina. De maanden maken een cyclus en er treedt een nieuwe maand op. In Suriname kennen wij maar twee hoogtijdagen in de Islam en dat zijn Ied Ul Fitr en Idul Adha. Voor de rest verloopt deze dag vrijwel rustig. De mensen gaan naar de moskee, maar dat doen ze normaal al”, aldus Bipat.

error: Kopiëren mag niet!