Raymond Hasnoe: ‘Sluiten winkels is voor ons worst case scenario’

Raymond Hasnoe van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) gaf onlangs aan dat de vereniging graag een zachte landing ziet bij het treffen van maatregelen door de overheid. De bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken 12.000 ingeschreven detailhandelaren, die door de vereniging worden vertegenwoordigd, kijken dus heel benieuwd uit naar wat de president als finale van de onderhandelingen zal afkondigen. Hasnoe gaf duidelijk aan dat indien zaken niet goed opgevangen kunnen worden, de sluiting van winkels zeker niet wordt uitgesloten. De VSW is met de dekking van de 15 Chinese verenigingen in Suriname opgericht. ‘Het sluiten van de winkels is voor ons the worst case scenario. Wij willen niet sluiten. Vooral de Chinezen hebben extra kosten. Ze betalen huur en lossen schulden af. Denkt men dat zij grote gebouwen neerzetten om later te constateren dat zij moeten sluiten?’, vraagt Hasnoe zich af.
Hasnoe vertelt dat hij de president en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen gedocumenteerd heeft uitgelegd wat de consequenties van verkeerde besluiten kunnen zijn. ‘Geschrokken komt een Chinees zelf naar mij toe om te zeggen dat als de overheid niet goed handelt, zij zullen sluiten’, zegt Hasnoe. Zeker meer dan de helft van de 12.000 detailhandelaren behoort tot de Chinese gemeenschap. Als deze winkels sluiten, spreken wij zeker van een zwaar effect. Anthony Li van de VSW, die ook verbonden is aan de Chinese verenigingen Kong Ngie Tong Sang, Chung Fa Foei Kong en Fa Tjauw Foei Song, geeft aan dat zij als winkeliers de hoge tarieven niet zullen halen. ‘De winsten die we maken, zijn niet voldoende om dit alles te betalen. Behalve dat zal, als alles duurder wordt, de koopkracht ook afnemen. Niemand zal iets willen kopen. Wij mikken nog steeds op de 43 cent die wij hadden berekend. De 66 cent is niet een tarief om mee te leven. Wij zijn bereid om in te leveren, maar het moet niet zo zijn dat wij constant blijven inleveren’, zegt Li.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!