SWM: ‘Verboden regenwater en leidingwater te mengen’

Na aankondiging van de tariefsverhogingen van de Surinaamse Waterleidingmaaschappij kijken veel huishoudens uit naar mogelijkheden om hun verbruik te kunnen bezuinigen. Huishoudens kijken ook naar de mogelijkheden om regenwater te gebruiken. Het komt voor velen goed uit als zij voor hun dagelijks gebruik, ook regenwater kunnen gebruiken. Het mengen van leidingwater en regenwater is volgens de SWM verboden. Een huishouden dat regenopvang heeft en ook op het net van de SWM is aangesloten, mag die twee niet mengen. Bij menging van water kan volgens SWM-woordvoerder Edmund Blufpand, het bedrijf niet garant staan voor veilig water.
“Je mag wel twee gescheiden systemen hebben, maar niet een systeem waar regenwater en leiding water in worden opgevangen. Als dat geconstateerd wordt, dan sluiten wij de watertoestroom in ieder geval af”, vertelt Blufpand. Vooral in overnamegebieden, zijn mensen zich niet bewust van dit verbod. In de stad is het volgens Blufpand in ieder geval verboden om een waterput op het erf te hebben. In hoeverre het opvangen van regenwater in de stad verboden is, kan Blufpand niet zeggen. In de andere districten zijn waterputten niet verboden. SWM probeert op verschillende manieren voorlichting te geven, maar volgens Blupand kan er nooit 100% succes worden bereikt. Er zijn toch gevallen geconstateerd waarbij mensen water mengen. Er zijn zelfs gevallen geconstateerd waarbij mensen met leidingwater, waterputten proberen te vullen. Over een boeteregeling kon de PR vooralsnog niets vertellen. Een burger bij wie maandag de watertoevoer werd afgesloten vanwege het mengen van regenwater met leidingwater, heeft te horen gekregen dat zij SRD 1.000 aan boete moet betalen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!