Schadelijdend bedrijfsleven vraagt Hoefdraad om onderhoud

Schadelijdend bedrijfsleven vraagt Hoefdraad om onderhoud 1Het bedrijfsleven heeft gisteren een gezamenlijke brief doen uitgaan naar de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, waarin men vraagt om verheldering middels een gesprek ten aanzien van additionele maatregelen door de minister aangekondigd, die vooral deze groep raken. Dit zegt de voorzitter van de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ferdinand Welzijn, aan Dagblad Suriname. Afgelopen maandag waren de verschillende bedrijfsleven organisaties bijeen in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken om niet alleen de aangekondigde tariefsverhogingen op nutsvoorzieningen, maar ook afschaffing van de vrijstelling op brandstof, de stopzetting van de doorvoerhandel en het verbieden van de opslag van goederen in entrepots te bespreken. Naar aanleiding van hetgeen op deze bijeenkomst besproken is, heeft het bedrijfsleven besloten de gezamenlijke brief aan de minister te richten.
Welzijn gaat ervan uit dat de regering oprechte bedoelingen heeft met de aangekondigde maatregelen, maar meent dat vooral met de maatregelen waarbij de doorvoer is stopgezet en de opslag van goederen verboden wordt, ook aan de bonafide bedrijven schade toegebracht wordt. Er zijn nu op de haven goederen die bestemd zijn voor doorvoer, die vastzitten op de haven omdat de douane weigert zaken verder af te handelen vanwege de afgekondigde maatregelen. De goederen zijn volgens Welzijn op de correcte manier binnengekomen, waardoor er volgens hem geen enkele reden is voor stopzetting van het proces. Welzijn geeft aan dat het hier gaat om gerespecteerde bonafide bedrijven, die jaren bestaan. De handel die deze bedrijven drijven, wordt nu geschaad. Hiermee schaadt de regering volgens Welzijn ook zichzelf. Ook de werkgelegenheid van werknemers in deze bedrijven dreigt nu in gevaar te komen.
‘Vanuit het bonafide bedrijfsleven liggen alle ideeën klaar om de regering te ondersteunen bij het tegengaan van malafide praktijken, omdat deze handelaren ook storend werken voor de concurrentie. Zij hoeven geen invoerrechten te betalen en terwijl zij die alles wel volgens de regels doen, juist duurder uitkomen’, aldus Welzijn. Hij benadrukt dat het legale deel van de ondernemers juist blij is met de maatregel, maar dat zij er geen schade van zouden moeten ondervinden, omdat dit zal zorgen voor een algehele ontwrichting in hun bedrijfsvoering. Welzijn gaf op het moment van het interview met Dagblad Suriname gistermiddag aan nog geen reactie van de minister gekregen te hebben over ontvangst van de brief. Minister Hoefdraad wist op een vraag van Dagblad Suriname over de betreffende maatregelen mede te delen dat hij bereid is nader uitleg over de werking van bewuste maatregelen te geven, maar dat hij eerst zaken met het parlement wenst te bespreken op de voor vandaag uitgeschreven DNA-vergadering.

error: Kopiëren mag niet!