Dodson wil structurele oplossing scalianprobleem

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wil een structurele oplossing hebben voor het scalianprobleem. De bewindsman zegt aan Dagblad Suriname dat het opleggen van boetes of wel beslagneming van de drijvende goudmijnen op dit moment niet aan de orde is. Voor hem is het belangrijk om na te gaan hoe het mogelijk is dat de eigenaren van deze goudpontons aan vergunningen zijn gekomen of wel ongehinderd hun werkzaamheden al die tijd hebben kunnen uitvoeren. Tijdens de vergadering van 15 september verwacht hij in ieder geval harde noten te kraken met de eigenaren. Ondertussen zijn flink wat namen in de media genoemd. Het gaat om Sarafina NV, Maxi Goldmining en Pieter Peneux. Dodson zegt dat dit slechts een deel is van de namen. Op de voornoemde datum verwacht hij ook die mensen te zien, van wie gezegd werd dat die vanwege politieke belangen niet hebben opgetreden. “Ik ben er voorstander van dat er een evenwichtig besluit wordt genomen, omdat het ook duidelijk moet worden wat het probleem precies is. Zijn er vergunningen verstrekt of is toestemming gegeven? Zijn de mensen bereid harde afspraken te maken?”, stelt de bewindsman.
Optreden tegen degenen die niet verschijnen
Voor Dodson bestaan er geen klinkende namen. “Jij hebt het, je bent Surinamer en je weet dat jij je dient te houden aan wet en recht. Dat is ons uitgangspunt”, stelt de NH-minister. Dodson zegt dat er vooralsnog niet is aangegeven dat de eigenaren zich vooraf moeten registreren. Degenen die een brief hebben ontvangen, moeten zich aanmelden. Het ministerie zal optreden tegen degenen die niet verschijnen. De bewindsman weet dat het mijnen op de wateren een illegale zaak is. Hij wil echter niet vooruitlopen op zaken, om later dan lelijk op zijn neus te kijken. “De zaken moeten bij de wortel worden uitgeroeid”, aldus Dodson.
Dodson is op vrijdag 4 september in het stuwmeergebied geweest. Daar constateerde hij dat er minstens 15 scalians in het gebied opereren. Het uitgestrekte meer is ook een trekpleister voor vissers en toeristen. Assembleeleden en bewoners uit het gebied hebben al enkele jaren terug alarm geslagen bij het verschijnen van de eerste scalian. De drijvende goudmijnen zuigen materiaal van de bodem op om goud uit te halen. De bemanning beweert gemiddeld 100 gram per dag aan goud te verwerken. Het water waar de scalians zich bevinden, is geel en troebel. De werkzaamheden zijn op aandringen van de minister terstond stopgezet.
FR

error: Kopiëren mag niet!