EBS-bondsvoorzitter: ‘We hebben een personeelstarief’

Steve Geerlings, bondsvoorzitter bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), geeft aan dat er vooralsnog wordt uitgekeken naar de resultaten van het vervolggesprek tussen de president en Ravaksur, dat vandaag zal plaatsvinden.
Volgens Geerlings moet men er rekening mee houden dat er bij de EBS tot zeker 20 jaren geen tariefsaanpassingen zijn gepleegd. Geerlings meent dat hij begrijpt hoe de samenleving over deze maatregel denkt, maar wijst ook naar alle politieke partijen die deze beslissing voor zich uitschoven. ‘Bedrijfswise moeten de tarieven omhoog gaan. Men moet rekening houden dat binnen de EBS onze pensioengelden zelfs zijn gebruikt. Wij wachten af, maar de rekeningen moeten ooit worden verhoogd. Het is zwaar op zo een manier. Het kan een behoorlijke druk zijn op de samenleving. Het is 20 jaren verkeerd gegaan en men wil het in beginsel nu direct rechttrekken. Het zou misschien gefaseerd kunnen worden doorgevoerd, maar ik ben niet de man die dat bepaalt’, zegt Geerlings
Meerdere politieke figuren geven aan dat de EBS’ers niet betalen voor elektriciteit. De samenleving heeft hierdoor de indruk dat de EBS-werknemers in een vooruitgeschoven positie staan. ‘Men praat over een korting, maar dat is het ook niet. We hebben een personeelstarief. Men noemt het een korting.’ Dit personeelstarief is volgens Geerlings vanaf de tijd van Ogem (Overzeese Gas- en Elektriciteit Maatschappij) in de collectieve arbeidsovereenkomst van de werknemers vastgesteld.
‘Men kon de werknemers geen hoog salaris uitbetalen en werd gegeven als een compensatie. Als het bij de bevolking wordt aangepast, zal het ook bij de EBS bekeken moeten worden’, aldus Geerlings.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!