Aylan Kurdi

In de westerse wereld is met gemengde gevoelens gereageerd op een foto die ‘viral’ ging op het net en de social media. Het gaat om een foto van een 3-jarig Syrisch jongetje dat dood aangespoeld ligt op een Turkse strand. Aylan Kurdi was een der bootvluchtelingen, die het net niet haalden. Hun boot kapseisde voor de Turkse kust. Hij was deel van een gezin van 4: ouders, een 5-jarig broertje en Aylan zelf. Alleen de vader overleefde de trip. Het beeld van de 3-jarige is voor menig mens aardig schokkend. Bij het beeld van kinderen brengt voor veel mensen een glimlach op het gezicht. Dit is een foto die immens verdriet teweegbrengt. De foto is overgenomen door ettelijke kranten en is momenteel de belichaming van de Syrische vluchtelingencrisis. Burgers in Syrië zijn opgejaagd door criminelen die de Islam op Middeleeuwse en barbaarse wijze interpreteren. Zogenaamd ageert men tegen het westen, maar de criminelen terroriseren de burgers van de landen waar ze een barbaars kalifaat willen vestigen, een concept dat ons 500 jaar terugwerpt in de tijd. De Isis en al haar directe en indirecte uitspattingen brengen de Islam in een kwaad daglicht. Velen zeggen dat het het ware gezicht is van de Islam en een gevolg is van bepaalde passages uit de Koran. Ook in ons eigen land komen pastors langs op de beeldbuis (kanaal 12.3) met anti-Islampropaganda om ons te vertellen hoe de Islam niet deugt en hoe mensen bekeerd moeten worden in de betreffende landen. Deze pastors vertellen dan over een bloedig en intolerant verleden van de Islam en haar profeet. In de westerse wereld zeggen burgers dat de media voor eigen voordeel de foto misbruikt, om een verhaal te verkopen. Men zegt dat er meerdere Syrische kinderen zijn verdronken en dat er over de hele wereld veel kinderen slachtoffer zijn van gewapende conflicten waar de wereldgemeenschap niets tegen doet. Het wereldnieuws wordt dagelijks beheerst door nieuws van de Syrische vluchtelingen. De vluchtelingen zijn op weg naar West Europe via Zuid-Europa. Het begon met de passage Dover-Calais, dan Duitsland en Nederland en nu de minder tolerante Hongarije die niet gebonden is aan EU-regels. In Duitsland zijn er onder de burgerij groepen die de immigranten verwelkomen en andere die de groepen niet willen. Syrië is een land uit het Midden-Oosten. Er is een meervoudige burgeroorlog gaande in het land. Radicale religieuze fracties en de regeringstroepen slachten elkaar af, de bevolking is ook target. De meeste aandacht en de meeste schade wordt aangericht door de barbaarse Islamitische Staan (Isis). Huizen worden opgeslagen, kelen worden doorgesneden. Men maakt geen onderscheid tussen, mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Volgens de Europese Commissie zijn 12.2 miljoen mensen in nood in Syrië. Het land zelf telt officieel iets minder dan 18 miljoen inwoners. Dat betekent dat ruim tweederde deel van de bevolking in nood is. Er zijn 4 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen. Ongeveer 4.6 miljoen Syriërs zitten vast in moeilijk te bereiken gebieden. In totaal zijn 7.6 miljoen Syriërs binnenlandse ontheemden. De meeste geregistreerde vluchtelingen zitten in volgorde van omvang in Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte en Noord Afrika. Volgens de Europese Commissie heeft het gewapende conflict in Syrië de grootste humanitaire crisis in de geschiedenis van de mensheid sinds de Tweede Wereldoorlog. De humanitaire crisis groeit evenals het aantal ontheemden. Een hele generatie kinderen is blootgesteld aan oorlog en geweld en ontbeert onderwijs, zorg en bescherming. De bevolking in Syrië bestaat voor 87% uit moslims, 10% uit Christenen en 3% uit Druzen. De Koerden zitten voor een deel ook in Syrië. Wat doet de regio en de internationale gemeenschap tegen het probleem in Syrië? Het buitenland is niet in staat iets te doen aan het binnenlands gewapend conflict. Wanneer de mensheid in problemen is dan behoren de welvarende rijke landen in de regio wel in te komen. We zien in deze zogenaamd religieuze landen een heel areligieuze instelling. De meeste medewerking komt van Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte en Noord Afrika. Dat zijn niet de rijke landen in de regio. De 6 Golfstaten, de rijke landen van Qatar, United Arab Emirates, Saudi Arabië, Kuweit en Bahrein hebben aangegeven dat ze 0 vluchtelingen zullen opvangen. Het aantal vluchtelingen opgevangen in Turkije wordt gezegd 10 maal meer te zijn dan alle asielaanvragen samen in de 28 EU-landen in de afgelopen 3 jaren. De Syrische vluchtelingencrisis heeft een andere dimensie bereikt, omdat men nu al op West-Europese bodem is. Er zijn landen die nog geen radicale opvattingen met betrekking tot het opvangen van vluchtelingen hebben bereikt, deze zetten de politie op de vluchtelingen en zetten het treinverkeer gewoon stil. Men kijkt nu naar visa bij treinkaartverkopen. Mensensmokkelaars zetten boten in, gericht op winstmaximalisatie. Veiligheidsvesten worden afgeraden, omdat boten veilig zouden zijn. De boten vetrekken vanuit Libië, de smokkelaars zijn ook meedogenloze Libiërs. Er zijn gevallen bekend waar men de boten kapot schiet, waardoor die zinken. De situatie met de Syrische immigranten is een nog ver-van-mijn-bed-show. Desalniettemin moet ook Suriname in regioverband aansporen op een menswaardige aanpak.

error: Kopiëren mag niet!