Dc’s krijgen niet vanzelfsprekend uitvaart met staatseer

Ontslapen districtscommissarissen worden niet zonder meer vanwege hun ambt met staatseer begraven of gecremeerd. Indien het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) een dc die ons is komen te ontvallen, met staatseer wenst te begraven, moet de minister van RO een verzoek hiertoe richten tot de president. Het staatshoofd is de enige die beslist of het verzoek ingewilligd wordt. Het kabinet van de president gaat natuurlijk streng letten op het eerder functioneren van de overledene. “Als het toegestaan wordt voor de ene, dan zou het ook voor een andere moeten gelden. De nodige strengheid daarom geboden”, zegt Monica Drenthe, hoofd Beleidsmedewerker, aan Dagblad Suriname. Drenthe weet nog niet of de nieuwe minister van RO, Edgar Dikan, de president zal vragen voor een uitvaart met staatseer voor de woensdag overleden dc van Marowijne, Theodorus Sondrejoe. Bij staatseer worden de kosten deels gedragen door de staat en worden er saluutschoten gelost. Zover Drenthe zich kan heugen, zijn de overleden en gezaghebbende granmans Belfon Aboikoni van de Saramaccaners en Matodja Gazon van de Aucaners met staatseer begraven. In Suriname krijgt alleen de president een staatsbegrafenis, waarbij alle kosten worden gedekt door de staat.

error: Kopiëren mag niet!