OM eist in totaal tien jaar tegen drugssmokkelaars

De openbare aanklager, Reshmi Rathipal, eiste tegen de gezusters Sawbhag J. en de jongere Shardakoemarie J. in totaal een celstraf van tien jaar onder aftrek geëist. Elk hoorde een straf van vijf jaar tegen zich eisen. De 47-jarige Sawbhag J. en diens jongere zus hebben op 29 mei 2015 getracht tezamen en in vereniging 36 kilo cocaïne te smokkelen naar Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat Sawbhag een man, bekend als Bhaai, heeft ontmoet. Zij werd door Bhaai benaderd, omdat zij hem vaker bij de winkel waar zij woont, was tegen gekomen. Hij vroeg haar of zij bereid was om drugs te smokkelen. In eerste instantie weigerde Sawbhag. Zij liet haar nummer wel bij hem achter. De man zou haar vaker hebben gebeld om te vragen of zij nog met hem in zee wilde gaan. De verdachte stemde uiteindelijk toe en regelde zulks ook voor haar jongere zus, Shardakoemarie. Beide zussen zouden zoals afgesproken en gepland op 23 mei naar Nederland afreizen. Op Lelydorp werden hun koffers bezorgd. Tijdens handmatig onderzoek op de luchthaven werden de zussen door de leden van het BID-team gesnapt met de coke welke verwerkt was in kleding. In elk koffer is er een brutogewicht van 18 kilo drugs gevonden. Volgens Sawbhag had de man hun kleding een dag voor hun vertrek opgehaald. Hij had de reiskoffer voor beide zussen ingepakt. Indien de drugs met succes in Nederland zou arriveren zouden de zussen elk Euro 7.000,- ontvangen.
De vervolgingsambtenaar heeft bij de strafeis rekening gehouden met het feit dat het juiste gewicht van de coke niet is achterhaald. Advocaat Shevani Amirkhan haalde tijdens haar pleidooi aan dat beide verdachten aan bepaalde ziekten lijden. Zij heeft ook de bijbehorende deskundige verklaringen overgelegd aan de rechter. Zij verzocht de rechter om niet mee te willen gaan met de hoge strafeis van de officier gelet op het feit dat het exacte gewicht niet kon worden achterhaald. Advocaat Sadhna Dulam heeft haar pleidooi onderbouwd met sociale omstandigheden. Zij haalde aan dat de verdachten in woningen verblijven die met zinkplaten zijn opgetrokken. Hun financiële nood heeft gemaakt dat zij zijn overgegaan tot de drugsmokkel. Familieleden van de verdachten waren aanwezig in de zaal. Zij werden heel emotioneel toen hun dierbaren de zaal betraden en naar de beklaagdenbank liepen. De moeder van de gezusters was gedurende de behandeling zeer emotioneel. Kantonrechter Marie Mettendaf heeft de zaak nog niet afgesloten. Zij heeft nog wat tijd nodig om zich goed te beraden alvorens een uitspraak te doen in deze zaak. De verdachten hebben in hun laatste woord vergiffenis gevraagd aan de rechter. Zij beloofden plechtig zich nooit meer schuldig te zullen maken aan strafbare feiten. De verdere behandeling is uitgesteld naar 22 oktober.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!