NDP, BEP en DOE ondertekenen regeerakkoord

FRONT copyDe voorzitters, Desi Bouterse (NDP), Carl Breeveld (DOE) en Celcius Waterberg (BEP), hebben gisteren het regeerakkoord getekend in Sana Budaya. Het regeerakkoord zal als basis dienen voor de nieuwe regering. Volgens coördinator Harvey Naarendorp is het regeerakkoord het direct resultaat van het aantal gesprekken dat door de president is gevoerd. Op basis van deze gesprekken benoemde de NDP-voorzitter een redactiecommissie, die alle voorstellen met andere commissies heeft voorbereid. Henk Ramnandanlal van de Palu was namens zijn partij als gast aanwezig. Zijn partij neemt wel deel aan de coalitie, maar participeert niet aan de te vormen regering. Zij heeft eerder deze week de post van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ingeleverd bij Bouterse. Bouterse benadrukte dat hij de stap van de Palu zeer op prijs stelt, omdat het volgens hem niet vaak voorkomt dat een partij aangeeft de ondersteuning te geven. De Palu is volgens Bouterse een historische partner van de NDP. Breeveld en Waterberg benadrukten dat hun zienswijze terug te vinden is in het regeerakkoord.
De DOE-voorzitter vindt dat Suriname op de eerste plaats moet komen. Alles waar de partij voor stond de afgelopen periode, zal worden voortgezet. DOE vindt dat de drie k’s, kennis, kunde en karakter, belangrijk zijn om het land goed te besturen. Waterberg haalde aan dat er voor een brede basis is gekozen door de president voor de regering. Waterberg beloofde dat de BEP het volk niet zal teleurstellen. Bouterse gaf aan blij te zijn dat hij mensen heeft gevonden die dit land op spoor willen helpen zetten. ‘Wij hebben het al duizend keren bezongen. Wans op e tata ko mopo, wie moe setie kondre boeng. Wij gaan de totale gemeenschap vragen om hun bijdrage te leveren om dit land samen op spoor te brengen’, aldus Bouterse
Bouterse vaag over rol overlopers PL
Het staatshoofd bleek vooral vaag te zijn met betrekking tot de rol die de assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan binnen het nieuw kabinet zullen vervullen. Zoals eerder aangegeven, zal de zogenaamde ‘Groep Sapoen’ het beheer krijgen over het ministerie van Binnenlandse Zaken. Haar voorgedragen ministerskandidaat is ondernemer Mike Noersalim. Op vragen van journalisten gaf Bouterse te kennen dat zover hij weet deze twee leden behoren tot de fractie van de Pertjahah Luhur (PL) en deze fractie niet heeft getekend. De uitspraak van het staatshoofd zorgde deels voor verwarring, aangezien deze twee leden niet binnen de PL-fractie van De Nationale Assemblee (DNA) zijn opgenomen. Bouterse maakte een vergelijking met de Alternatieve Combinatie waar de naam van Edward Belfort is genoemd om voor een tweede termijn de scepter te zwaaien op Justitie en Politie. Deze partijen ondersteunen de regering volgens de president vanuit de oppositie. Beide overlopers waren aanwezig, maar hebben eerder laten doorschemeren om juridische redenen niet getekend te hebben. Indien zij dat wel zouden doen, zou deze dan doorwerking hebben in de rechtszaken die zijn ingediend.
Ministerkandidaten moeten antecedentenonderzoek doorlopen
Bouterse vindt het op dit moment te prematuur om vooral de namen van nieuwe ministerkandidaten bekend te maken. Volgens hem moeten deze kandidaten een antecedentenonderzoek nog doorlopen, waarna hij officieel kan praten over een ministerskandidaat. ‘Er zijn profielen gemaakt, waar wij ons nog moeten buigen. Daarnaast is ervoor gekozen om de sociaal maatschappelijke groeperingen te vragen om te helpen een stuk verantwoordelijkheid mee te dragen. De vakbeweging moet ook nog uitgenodigd worden om een minister naar voren te schuiven’, aldus het staatshoofd.
FR

error: Kopiëren mag niet!