Wantrouwen jegens regering Bouterse II getuigt van democratische gezindheid

De NDP “geef mij nog 5” dendert door, gesteund door de grote politieke partijen met hun ‘constructieve’ oppositie. Maar burgers van ons land weten dat ze steeds meer de lasten moeten dragen voor de lusten van de regering Bouterse 2010-2015. De kruitdampen van het beleid van de afgelopen vijf jaren zijn nu heel goed zichtbaar. Een staatsschuld van SRD 6,1 miljard, terugvallende staatsinkomsten, een uitpuilende ambtenarenapparaat, door nog meer personen in dienst te nemen vlak voor de verkiezingen. Een miljoenen euro koopsom voor een gebouw in Parijs die nog afbetaald moet worden, zonder enige productie die er tegenover staat, een stopzetten van de alternatieve energieproject in Wageningen en zo kunnen wij doorgaan. De bestrijding van corruptie waarvan de kruistocht nooit uit de startblokken is gekomen. Kortom er zijn weinig blije gezichten te zien na de ontnuchtering van 25 mei 2015. Alleen de BEP, Palu,VHP, NPS en DOE kunnen tevreden zijn. Zij mogen donors zijn, donateurs van ministers, ambassadeurs, directeurkandidaten en constructieve oppositie voeren in het belang van land en volk.
De liefhebbers van democratie daarentegen ogen treurig. Zij hebben moeten aanschouwen hoe een uitspraak van het Surinaamse volk op 25 mei 2015 volstrekt werd genegeerd door een te vormen opportunistische regering die maatregelen door het parlement wil loodsen die bij de verkiezing hun nooit is voorgehouden en indien wel, duidelijk zouden worden afgewezen. Maar niet alleen de constructieve politieke partijen laten zich in de luren leggen, ook de participerende NGO’s. Zal de CLO de belangen van de landsdienaren werkelijk behartigen, nu de minister van Financiën bij de meeting op het perscentrum van het kabinet van de president het woord “bevriezing van lonen” in de mond nam?
Gelukkig lijkt het erop dat Ravaksur zijn poot stijf zal houden. Robby Berenstein sprak ferme taal. Ga de belastingen niet bij ons halen, maar bij hen die decennialang niet aangesproken zijn op hun belastingplicht.
Moreel gezag
Vertrouwen vormt sowieso een probleem in de samenleving. Onderzoeken tonen een daling van het zogeheten institutioneel vertrouwen, het gevoel dat belangrijke maatschappelijke instellingen goed functioneren. Je hoeft geen opiniepeiling te organiseren om vast te stellen dat er een afnemend vertrouwen in ambtenaren, politiek, banken, grote bedrijven, rechterlijke macht en de pers is. Wij zijn een natie die in een periode van 35 jaar veranderde van een high trust society in een low trust society. De governor van de Centrale Bank van Suriname gaf op vragen tijdens de meeting aan dat hij de bui zag hangen, maar niemand wil harde fiscale maatregelen nemen in een verkiezingsjaar. Dus werd er gekozen voor het interveniëren op de valutamarkt. De hoogste monetaire autoriteit in Suriname houdt zich bezig met populaire maatregelen voor de regering in plaats van onze economie te redden. Hoe onafhankelijk is deze governor?

error: Kopiëren mag niet!