Prijsstijgingen benzine volgens Binda geen goede ontwikkeling

De wereldoliemarktprijs behoudt zijn dalende trend nog steeds. Een vat ruwe olie kost momenteel $52.74. Volgens de op 13 juli geslagen ministeriële beschikking van het ministerie van Handel en Industrie (HI) zal de benzineprijs bij de pompen van SOL voor V-power (ongelode benzine met additieven) SRD 4.37en unleaded (ongelode benzine zonder additieven) SRD 4.31 bedragen. Voor de unleaded is dit een stijging van SRD 0.08.
Volgens de directeur van HI, Mauro Tuur, worden deze prijzen, na berekeningen met de facturen die het ministeriebinnenkrijgt, vastgesteld. ‘Soms is er ook een daling. Maar die daling is er pas wanneer de boten naar binnen komen’, zegt Tuur. Voor de reden van de stijging van de brandstof op de lokale markt, terwijl de wereldoliemarktprijs juist daalt, verwijst de HI-directeur naar SOL.
Sham Binda, voorzitter van Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt dat zij als organisatie hier nog geen officieel bericht over heeft gehad. Hij meent dat er in zulke gevallen rekenschap aan het volk moet worden gegeven. ‘Dit heeft altijd een spin-off. Het geld moet ergens verdiend worden om de kosten van de benzine terug te kunnen betalen. Alles gaat weer duurder worden. Wij als Akmos verwachten vanwege deze prijsstijging grote erupties’, reageert de Akmos-voorzitter op de benzineprijsstijging.
Volgens Binda heeft de regering geen vast programma. ‘Het is belachelijk dat men kort na de verkiezingen is begonnen met consultatierondes. Je hebt alle gegevens. Je weet wat op je afkomt. Jij moest, als je al wist dat je regeerverantwoordelijkheid wil hebben, van tevoren al een masterplan met kort en langtermijn oplossingsmodellen hebben, want jij hebt het probleem veroorzaakt. Nu komen ze met hun consultatierondes het grotere publiek vragen naar een oplossing’, stelt Binda. Hij vindt deze prijsstijgingen geen goede ontwikkeling. De SRD wordt volgens hem door dit gebeuren nog meer uitgehold en wordt de ontwaarding nog groter.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!