Tekort luchtverkeersleiders weggewerkt met geslaagden Bats-opleiding

FrontHet tekort bij de luchtvaartdienst is deels weggewerkt met de 18 geslaagden van de opleiding Basic Air Traffic Service (Bats), welke verzorgd werd door het Polytechnisch College Suriname (PTC). De certificaatuitreiking vond op 22 juni plaats te Residence Inn. De opleiding duurde van 1 oktober 2014 tot en met 18 juni 2015. Het Ministerie van TCT heeft voor deze opleiding een bedrag van SRD 920.730 aan de kant moeten zetten. Van de 38 studenten, hebben uiteindelijk 18 de eindstreep behaald. Zes andere studenten moeten nog een her- examen afleggen en één persoon heeft inhaalexamen. De opleiding bestaat uit een theoretische en een praktische gedeelte en wordt geheel conform de internationale regels voor wat betreft de luchtvaart, de regels van ICAO, verzorgd. Dit betekent onder andere dat de opleiding in het Engels wordt verzorgd en dat het examen succesvol behaald is met een minimale cijfer van 7.
Een deel van de geslaagden zal ingezet worden bij de luchtverkeersleiding als assistent-luchtverkeersleider en een andere deel zal tewerk gesteld worden als Aeronautical Information Officer. Deze opleiding is op bachelors-niveau en wordt in fases verzorgd. Volgens minister Falisi Pinas van TCT draagt het ministerie via haar werkarmen bij aan een veilig vliegverkeer in Suriname. De luchtverkeersleiders moeten onder andere zorgen voor het veilig en efficient begeleiden van vliegtuigen door het plaatselijke- en naderings-luchtverkeersgebied. Daarnaast geven zij ook toestemming aan vliegtuigen om de landing in te zetten of op te stijgen op de luchthavens. Om te kunnen voldoen aan de voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van de luchtvaart, zijn er door het ministerie acties ondernomen om de luchtvaartsector verder te ontwikkelen. Het is volgens Pinas ook belangrijk dat er daarom wordt gezorgd voor getraind en kwalitatief personeel.
In het verleden hebben de luchtverkeersleiders vaker het werk neergelegd om onder andere het personeelstekort aan te kaarten bij de autoriteiten. Verder werd ook aangegeven dat er geen bevoegde krachten en instructeurs zijn, die de opleidingen kunnen verzorgen op hoger niveau. Het ministerie heeft hierin voorzien om de opleiding via PTC te laten verzorgen.
A.G.

error: Kopiëren mag niet!