Somohardjo: ‘Als iedereen in de regering wil, wie gaat dan oppositie voeren?’

‘Als iedereen in de regering wil, wie gaat dan oppositie voeren’, stelt PL-voorzitter Paul Somohardjo retorisch de vraag in gesprek met Dagblad Suriname. Hoewel de PL een uitnodiging van president Desi Bouterse heeft ontvangen voor een informatiegesprek vandaag om 10 uur op het kabinet, stelt Somohardjo duidelijk dat de PL niet staat te trappelen om in de regering te zitten. ‘Wij hebben niet gesolliciteerd voor een gesprek.’ Deze uitnodiging vanuit de NDP is dinsdagavond voorgehouden aan verschillende V7-leiders. Somohardjo blijft erbij dat de PL niet zelfstandig, maar in V7-verband de verkiezingen is ingegaan. Hij betreurt het ook dat verschillende partijen niet in V7-verband als geheel, maar afzonderlijk afstastende gesprekken hebben gevoerd met de NDP. Als het aan Somohardjo lag, zouden de gesprekken als V7 combinatie gevoerd worden en niet afzonderlijk wat tot nog toe het geval is geweest.
Ook oppositie heft belangrijke taak
Somohardjo zegt duidelijk dat de oppositie ook een belangrijke taak heeft om te vervullen. Het voeren van constructief goede oppositie kan leiden tot het gezond maken van een land. ‘Maar als iedereen in de regering wil, wie gaat dan oppositie voeren?’ De PL-leider laat ook doorschemeren dat hoewel hij in de oppositiebanken zal zitten, hij er beslist geen moeite mee zal hebben om de president en de vicepresident in het parlement te kiezen die voorgedragen zijn door de NDP. Volgens Somohardjo is met het voor stemmen voor de president en vicepresident niets aan de hand. ‘Als we weten dat we bij voorbaat gaan verliezen in de VVV, waarom moeten we dan naar de VVV gaan’, luidt zijn stelling.
Niemand moet de PL uitschelden
Somohardjo verduidelijkt eveneens dat indien de V7 uit elkaar zal vallen, hij nimmer het verwijt moet aanhoren dat het aan de PL heeft gelegen. ‘Niemand moet de PL uitschelden dat we verraad hebben gepleegd.’ Slechts de PL zou zich vastklampen aan de idelogie dat zij in V7 verband de verkiezingen is in gegaan en dit verbond hoog in het vaandel dragen. Dat de verschillende partners van de V7 aftastende geprekken hebben gevoerd, is bijzonder teleurstellend en pijnlijk voor hem. Somohardjo wil nog niet vooruitlopen op zaken, maar stelt herhaaldelijk dat de PL niet de schuldige moet zijn indien de V7 uit elkaar valt.
V7 heeft verkiezingen niet verloren
De PL-leider verduidelijkt dat de V7 de verkiezingen niet heeft verloren. Hoewel de NDP meer zetels heeft, heeft slechts 45 % van de bevolking hun stem uitgebracht op de NDP. Indien een andere verdeling zou zijn van het kiesstelsel, zou het resultaat van de verkiezing er totaal heel anders hebben uitgezien, is Somohardjo zich ervan overtuigd. Volgens hem moet nu alle ruimte geboden worden aan de NDP om te regeren, vooral tegen de achtergrond dat ze ‘ete 5, nog vijf jaren’ wilde aanzitten. Hij herinnert eraan dat de V7 leiders met als motto ‘V7 voor een beter leven’ samen op het podia hebben gestaan om de harten van het volk te winnen. ‘En dan kan je niet iets anders doen na de verkiezing.’ Zo is samen ervoor gestreden om dictatoriaal beleid af te keuren en af te wijzen. Volgens Somohardjo moet er ook rekening mee gehouden worden dat de verkiezingsstrijd tussen de NDP en de V7 zelfs hebben geleid tot familie- en burenruzies. ‘Dan moet het volk niet teleurstellen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!