Sham Binda: “Problemen import goederen al jaar en dag zo”

dblogoOndernemer en voorzitter van Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda vindt dat er nog werk aan de winkel is als het gaat om het uitbannen van corruptie binnen het douaneapparaat. Meerdere ondernemers klaagden bij Dagblad Suriname dat het inklaren van goederen veels te traag verloopt. Het Asycuda World System, dat nu wordt gebruikt bij het inklaren van goederen, heeft als doel alle douaneprocedures en -diensten te automatiseren en als data-informatie op te slaan. Deze data-informatie kan worden gebruikt om statistische en economische analyses te maken. Elke invulling dat wordt opgemaakt, moet verplicht via een expediteur gaan. Een ondernemer die zijn stukken zelf wil invullen, mag dat dus niet zelf doen. Volgens Binda is dit proces niet zodanig ingewikkeld dat het verplicht via een expediteur zou moeten gebeuren. “Men heeft de expediteurs getraind, maar men heeft verzuimd het bedrijfsleven te trainen. Ik vind dat je mij als ondernemer niet kan verplichten om via een expediteur te werken.” Binda keurt het systeem niet af. Dit systeem heeft men wereldwijd geïntroduceerd om corruptie te voorkomen. “Het moet een transparant systeem zijn dat via een centrale gaat waarbij de top van de douane gemakkelijk inzage heeft in wat er gebeurt. Men moet anderen in de gelegenheid stellen om stukken rechtstreeks in het systeem in te dienen en niet verplichten via een expediteur. Waarom moeten we honderden dollars aan een expediteur betalen”, vraagt Binda zich af.
Onhebbelijke gewoonte om boetes op te leggen
De Scheepvaarstswet praat ook over “ontdoken recht”, maar men heeft het begrip niet gedefinieerd waardoor het voor verschillende interpretaties vatbaar is. Als je door roodlicht rijdt, krijg je door de politie een vaste boete. “Maar bij de douane licht het aan de grillen van de oplegger.” Belangrijker, volgens Binda, is dat als men niet eens is met besluiten van de douane, de wet hiervoor al jaren een Raad van Beroep heeft genoemd welke nooit is ingevuld.
“De douane heeft een onhebbelijke gewoonte om boetes op te leggen. De douane is simultaan een beboetend en beroepsorgaan. Men mag dat stukje van boete oplegging niet aan willekeur van een douane overlaten. Als zij een boete heeft opgelegd, moeten we weer bij hun om onze klacht in te dienen. En dan licht het weer aan hen om te honoreren. Als ik er niet eens mee ben, moet ik naar een Raad van Beroep kunnen stappen, maar dat is nu niet het geval.”
“De scheepsvaartwetgeving geeft dus teveel autoriteit aan een onderzoeksambtenaar. Veel van de zaken die mislopen, zijn ook te danken aan het niet bestaan van een onafhankelijk orgaan waar je met je problemen kan gaan. Mendonca heeft overgenomen, met de bedoeling dat hij daar zal opruimen, maar ik zie het nog niet gebeuren, want het is een maffiabende.” Het verbaast Binda dus niet dat mensen problemen krijgen met de import van hun goederen “omdat het al jaar en dag zo is”.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!