SBB presenteert ontbossingskaart 2000-2013

SBB presenteert ontbossingskaart 2000-2013Om duurzame ontwikkeling te waarborgen, is het belangrijk om over informatie te beschikken met betrekking tot gebruik van het grondgebied en hoe dat evolueert in de loop der jaren. Één van de praktische manieren om dit op te volgen, is door de verandering in de bosbedekking bij te houden. Dit is zeker relevant voor Suriname, dat voor meer dan 94% van de landoppervlakte bedekt is met bos. In dit kader heeft de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht op 20 mei de Ontbossingskaart 2000-2013 uitgegeven. Internationaal wordt bosbedekking ook erkend als indicator voor duurzame ontwikkeling (o.a. binnen de Verenigde Naties). Het is belangrijk dat Suriname als land op basis van objectieve, onafhankelijke en actuele informatie op de hoogte is van de ontwikkelingen in ons bos. Volgens de data was de ontbossing tussen de jaren 2000 en 2009 circa 30.000 hectaren, 3.333 hectaren per jaar. Tussen 2009 en 2013 was de ontbossing circa 40.000 hectaren, 10.000 hectaren per jaar. Dit betekent dat de ontbossing in vergelijking met 2000-2009 tot 3 keer toe is toegenomen.
Volgens de vertegenwoordiger van de minister van RGB, Hesdy Esajas, is het ontbossingspercentage in Suriname vergeleken met de 94% bosbedekking laag. Volgens Esajas is de ontbossingsgraad in Suriname niet zo alarmerend zoals onlangs in de pers verschenen. Suriname heeft een hoge bosbedekkings- en een lage ontbossingsgraad. Alle data betreffende de ontbossingskaart worden aan de stakeholders en de intituten die de data moeten hanteren, ter beschikking gesteld. Dit is de eerste keer dat er zo een kaart is vervaardigd en ook de eerste keer dat er gebruik is gemaakt van satellietbeelden.
Met een beeld vanuit de ruimte of vanuit de lucht is het mogelijk om direct een idee te krijgen over wat er in het bos gebeurt. Daarom worden de ontbossingskaarten gecreëerd op basis van satellietbeelden. Suriname maakt deel uit van het Amazone-gebied en neemt als lidstaat van de Amazon Cooperation Treaty Organization (Acto) deel aan een regionaal project voor bosmonitoring. De ontbossingskaart 2000-2013 is ook onderdeel van het regionaal project.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: