Rovers Hermitageweg voor 10 jaar de bak in

Rovers Hermitageweg 10 jaar de bak inHumphrey Franswatra, Marillo Hertzberg, Ryan Alidikromo, Jurgen Linger en Ratno Kartwowidjo mogen van kantonrechter Dinesh Sewrattan 10 jaar brommen. Deze daders hebben samen met hun comparant, Miquel Biswane, de brute roofoverval op 27 september 2013 bij het Western Union geldovermakingskantoor en Kasje’s Drankenpaleis aan de Hermitageweg gepleegd. Biswane zou volgens rechter Sewrattan vanaf zijn aanhouding hebben meegewerkt om meer klaarheid in de zaak te brengen. Op grond daarvan kreeg hij een celstraf van 8 jaar opgelegd. Na het uitzitten van hun respectievelijke celstraffen moeten alle verdachten een geldboete van SRD 5000 betalen met een vervangende hechtenis van 6 maanden. De magistraat gaf bij zijn strafmotivering duidelijk aan dat de handelingen van deze verdachten op een zeer professionele wijze zijn gepleegd. Zaken waren volgens hem goed voorbereid, er was voor wapens gezorgd, voor maskers en een ieder had een eigen rol bij de beroving. Het feit dat de roofoverval overdag is gepleegd, was schokkend voor de samenleving. Ook de brutale wijze waarop er is teruggeschoten op politieambtenaren was volgens de rechter niet goed te spreken. Alle verdachten hebben eerder zware straffen voor soortgelijke delicten uitgezeten. Sewrattan gaf aan verbaasd te zijn dat de rovers hieruit geen lering hebben getrokken.
In het gerechtelijk vooronderzoek kwam vast te staan dat de politie 2 dagen voor 27 september de tip had ontvangen dat een roofoverval in de Brokopondolaan gepleegd zou worden. Op de dag van de beroving werd tijdens een surveillance de verdachte Alidikromo in een blauw gelakte Vitz samen met Linger aan de Brokopondolaan gesignaleerd. Hij sloeg af in een zandweg. Enkele ogenblikken later kwam een witgelakte Honda uit de zandweg, vermoedelijk met de 7 verdachten. Op een bepaald moment hoorden de wetsdienaren een schotenwisseling, waarop zij zijn afgegaan. De achtervolging werd toen ingezet. Er werd herhaaldelijk op het politievoertuig geschoten. Op een gegeven ogenblik waren de verdachten uit het voertuig gestapt en hadden gericht geschoten met semiautomatische wapens op de wetsdienaren. Het gezicht van Hertzberg was daarbij duidelijk zichtbaar. Vervolgens reden de rovers weg. Bij een bocht aan de Van Brussellaan werd Franswatra uit het voertuig geslingerd. Hij vluchtte terstond het bos in. Het voertuig van de verdachten reed met volle vaart weg. Andere agenten hadden de verdachten de overstap zien doen naar de blauwe Vitz van Alidikromo.
Een deel van de verdachten bekende het feit, terwijl de anderen bleven ontkennen. Alle handelingen van de rovers van september 2013 zijn op veiligheidscamera’s vastgelegd. Het beeldmateriaal van de roofoverval was ook via de media vrijgegeven. Twee van de rovers hadden de eigenares van het wisselkantoor, Reshida D., mishandeld. Zij liep daarbij een schouderfractuur op. De aanwezigen in Kasje’s Drankenpaleis werden van hun sieraden beroofd en flink mishandeld. De criminelen hadden geldbedragen van SRD 15.400, USD 1500, 9000 belkaarten en portemonnees van klanten buitgemaakt. De kassier van de slijterij kreeg slagen met de kolf van een vuurwapen te incasseren. De rechter vonniste conform de eis van het OM. Slechts de geldboete van SRD 10.000 werd verminderd.
FR

error: Kopiëren mag niet!