Minor Archeologie op universiteit

dblogoBinnen de studierichting Geschiedenis, die in november 2014 is gestart, heeft de Anton de Kom Universiteit van Suriname een nieuwe minor geïntroduceerd. Archeologie is een specialiteit binnen de studierichting Geschiedenis die met behulp van gevestigde technieken gebiedonderzoek, testen en graafwerkzaamheden uitvoert. Initiatiefnemer en leraar van deze minor is dr. Cheryl White. ‘Ik heb de minor Archeologie van de studierichting Geschiedenis onder mijn hoede. Dit is één van de minors die zijn aangeboden en ik heb het curriculum ontworpen’, aldus White. ‘We hebben 5 cursussen die we aanbieden aan de studenten. Er is een inleiding tot de Archeologie dat alle nieuwe geschiedenisstudenten verplicht zijn om te nemen. En als ze kiezen voor de minor Archeologie, dan moeten zij 4 extra cursussen volgen. Die cursussen zijn voornamelijk veldwerk, cultureel erfgoedmanagement en het theoretisch gedeelte.’ De leraar stelt dat een deel van haar taak is om de theorie te verzorgen en onderzoek te doen. ‘En op dit moment zijn we bezig met lange termijn onderzoek op Joden Savanna en Commewijne op toerisme-erfgoed, identificeren van potentiële locaties voor het erfgoed van het toerisme.’
White deed haar studieonderzoek in Suriname aan de Boven-Suriname over de Saramacca Marrons, dat in 2007 werd gepubliceerd. Vervolgens schreef ze meerdere artikelen, rapporten en boekenhoofdstukken over Archeologie. In haar werk wierp zij een blik op de voorouderlijke Saramacca gemeenschap die teruggaat tot het begin van de 18de eeuw in 1700. Ze bracht veel jaren door in Suriname vanwege haar werk in Boven Suriname, waarbij zij heen en weer van Suriname naar de VS reisde. ‘Ik wilde altijd al iets aan de universiteit beginnen. Later deed de mogelijkheid zich voor. Ik was in ieder geval al bekend met Suriname vanwege het doen van mijn eigen onderzoek hier.’ Momenteel zijn er 4 studenten die de minor Archeologie volgen. Dit was de eerste cohort van de studenten. ‘De tweede cohort is een inleidende klasse, dus ik zal pas in juli weten hoeveel studenten ik zal hebben.Wij hebben in het Commewijne-gebied de Warappakreek verkend en testen en graafwerkzaamheden uitgevoerd in de Joden Savanne.’ Momenteel is White samen met een stuurgroep van het directoraat Cultuur bezig om de Archeologische Dienst te herplaatsen. De nadruk zal liggen op het ontwikkelen van beleid en richtlijnen over Archeologie voor initiatiefnemers van bodemverstoring in de particuliere sector.

error: Kopiëren mag niet!