OKB heeft nog weinig informatie over buitenlandse waarnemers

dblogoZowel nationaal als internationaal staat ons land reeds jaren bekend om het organiseren van eerlijke en transparante verkiezingen. Ook bij de aanstaande verkiezingen zullen buitenlandse waarnemers aanwezig zijn om erop toe te zien dat die weer vlot en eerlijk verlopen. Echter heerst er grote onduidelijkheid over wanneer deze waarnemers in Suriname zullen aankomen. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), geeft Dagblad Suriname te kennen dat zij in dit stadium nog niets kan zeggen. Van Dijk-Silos had in een eerder stadium reeds aangegeven dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Caricom en de Unie van Zuid Amerikaanse Naties (Unasur) uitgenodigd waren voor het verlenen van technische assistentie, alsmede het doen afvaardigen van verkiezingswaarnemingsmissies. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft eerder deze week tijdens een persconferentie aangeven dat de Europese Unie (EU) geen behoefte heeft om waarnemers te sturen naar Suriname bij de komende verkiezingen. Om de speciale band die ontwikkeld is met Unasur, zullen er volgens hem observers aanwezig zijn om het verkiezingsproces mee te maken.
Buitenlandse waarnemers observeren het verkiezingsproces en beoordelen het verloop van de verkiezingen. Niet de uitslag van de verkiezingen, maar het verloop van het proces van deze verkiezingen is van belang. Men kijkt naar processen rondom de uitvoering van de kieswet en de dagen vóór, tijdens en vlak na de verkiezingsdag. De uitnodiging aan de OAS werd op 28 augustus 2014 overhandigd door de directeur van het Bureau Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, aan secretaris-generaal Jose Miguel Insulza.
Het proces van verkiezingswaarneming gaat van start met de officiële uitnodiging van de regering van een land ter bijwoning en waarneming van de nationale verkiezingen. Suriname heeft goede ervaringen met de waarnemers van Caricom en de OAS. Zij hebben tijdens de verkiezingen van 2005 en 2010 landelijk controle gevoerd en bijna 94% van de 579 stembureaus bezocht. Unasur zal er nieuw bij zijn, omdat het om een vrijwel jonge organisatie gaat. President Desi Bouterse heeft onlangs bij de beëdiging van de leden van het OKB aangegeven dat het onder pro tempore voorzitterschap van Suriname, als voorzitter van de electorale raad van de Unasur, eerder electorale missies heeft afgevaardigd bij verkiezingen in onder andere Equador en Bolivia. De EU heeft bij eerdere uitnodigingen ook geen waarnemers afgevaardigd bij de verkiezingen van 2005 en 2010. De EU was er wel bij om de verkiezingen van 1987 te volgen en bracht toen een positief verslag uit over het verloop van het verkiezingsproces. In 2010 stuurde de OAS een 30 personen tellende delegatie naar ons land. Caricom stuurde er 11. Sinds 1991 zijn vanuit de OAS – op uitnodiging van Suriname – bij elke electorale cyclus, waarnemers afgevaardigd om het verkiezingsproces te volgen. Hiermee heeft de OAS steeds een wezenlijke bijdrage geleverd aan het bevorderen van duurzaam en democratisch bestuur in Suriname. Met de afvaardiging van een waarnemersmissie in 2015, zal de OAS voor de zesde maal de verkiezingen in Suriname bijwonen. Het is gebruik dat de waarnemersmissies een rapport opmaken.
FR

error: Kopiëren mag niet!