Rode Kruis haalt target niet

Frontfoto 1Het nationaal Rode Kruis staat aan het einde van de I Donate Bloedmarathon. De bloedmarathon had als target gesteld 500 bloeddonatie te krijgen. ‘Deze target hebben wij jammer genoeg niet gehaald’, zegt Vivianne Nojodikromo, coördinator bloedinzameling. De coördinator zegt aan Dagblad Suriname dat er in de afgelopen periode niet naar verwachting donaties zijn geweest. Tot nu toe zijn er 298 mensen gekomen naar de bloedbank en uiteindelijk hebben 210 gedoneerd. ‘We hebben ongeveer 50 nieuwe donoren gehad en natuurlijk willen wij nog meer, zodat het bloedbestand blijft groeien.’ De reden waarom de opkomst tegenviel, kan liggen aan het feit dat de meeste mensen waarschijnlijk bang zijn, want dat is ook gebleken bij de gesprekken die er bij de keuringen worden gevoerd. De mensen die nu komen, zeggen dat ze vroeger bang waren maar nu toch wel durven.’
‘Als u zich aanmeld bij de receptie krijgt u een folder met de voorwaarden om bloeddonor te worden. De voorwaarden hebben te maken met een gezonde leefstijl, zich houden aan één partner en niet lijden aan een chronische ziekte. Daarna wordt je naar een ruimte geleid waar je gekeurd wordt. Heb je de stappen doorlopen en het gesprek is goed verlopen dan wordt een buisje bloed van je afgenomen om te testen. Na deze test wordt men na ongeveer 2 maanden opgeroepen en wordt er dan bloed afgenomen. We hebben onze target niet gehaald. Onze target was 500, maar we blijven niet stil zitten. Het bloed is nodig en als mensen zich alsnog willen opgeven, zijn ze welkom. De zieke mens heeft u nodig’, is de oproep van Nojodikromo .
Het Nationaal Rode Kruis startte op 12 maart met de ‘I Donate’ bloedmarathon, die tot 18 maart liep. De bloedmarathon is een systeem dat door het Nationaal Rode Kruis gehanteerd wordt om de bloedvoorraad weer op te vullen. Binnen het Surinaams Rode Kruis zijn er verschillende vrijwillige leden wat bloeddonatie en bloedwerving betreft. Deze groep staat bekend als ‘de vrienden van de bloedbank’. Dat zijn mensen die als missie voor zichzelf hebben gesteld om mensen aan te sporen en aan te moedigen bloeddonor te worden. Er is ook een jongerengroep, Club 25. Dat zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar, die dezelfde taak hebben, en dat is om zoveel mogelijk mensen te vergaren om bloeddonor te worden. Daarnaast hebben deze jongeren ook een doel voor zichzelf gesteld om tussen hun 18de en 25ste jaar minimaal 25 keer gedoneerd te hebben. Deze jongeren zijn vaak ook actief op beurzen, scholen en informatiestands, waar zij proberen de mensen voor te lichten over bloeddonatie. Het Surinaamse Rode Kruis gaat zelf ook nog naar scholen toe of omgekeerd om voorlichting te geven.

error: Kopiëren mag niet!