Consumentenbewustwording in Nickerie groot succes

Consumenten bewustwording activiteiten in Nickerie groot succes.4
Consumenten bewustwording activiteiten in Nickerie groot succes.5
Consumenten bewustwording activiteiten in Nickerie groot succes.1
Consumenten bewustwording activiteiten in Nickerie groot succes.2
Consumenten bewustwording activiteiten in Nickerie groot succes.3De activiteiten die dit jaar in verband met Consumentenrechtendag zijn georganiseerd in het district Nickerie zijn een groot succes geworden. Honderden consumenten zijn geïnformeerd over de rechten en plichten en het thema voor dit jaar Healthy Diets, vastgesteld door Consumers International. De afdeling Consumentenzaken (Coza) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het Streekziekenhuis Nickerie heeft getracht om de consumenten in Nickerie bewust te maken van hun rechten en plichten. 15 maart wordt wereldwijd herdacht als Wereld Consumentenrechtendag (WCRD). De bewustwordingsactiviteiten zijn op 13 maart gestart op de Scholengemeenschap Nickerie (SGN) met een informatiesessie. Hier is getracht om de jonge Surinamers bekend te maken met een gezonde leefstijl. Saskia Bleau van het Libi Informatiecentrum van het ministerie van Volksgezondheid heeft door een interactieve oefening de studenten geïnformeerd waarom het belangrijk is op je voeding te letten en vooral te bewegen. Daniella Sumter, hoofd Consumentenzaken, heeft de studenten geïnformeerd over hun rechten en plichten als consument. “Jullie zijn de trendsetters, vooral als het komt op de aankoop van goederen”, zei Sumter. Ricky Stutgard, voedseltechnoloog heeft middels een presentatie de studenten van SGN erop gewezen wat ongezonde voeding is en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. De studenten hebben hierna een glaasje water een vrucht en presentjes gehad als dank voor hun participatie. Er is verder een paneldiscussie gehouden in de zaal van het Burgerinformatiecentrum (BIC).
Diëtiste Ilse van Gent, Sumter, Stutgard en Monique Antonius (Consumentenkring) zijn ingegaan op diverse vragen. Door middel van de paneldiscussie is er getracht om de consumenten ook te informeren over een gezonde leefstijl. Bij dit evenement zijn er conclusies getrokken en zijn beleidsvoornemens voor de aanpak van het probleem aangekaart. Afgesproken is dat binnen het consumentenplatform van Coza, het ministerie van Volksgezondheid een partnerschap zal aangaan om ongezonde voeding en producten aan te vechten. De activiteiten in Nickerie zijn afgesloten bij de markt van Nieuw- Nickerie, waarbij aan de samenleving de gelegenheid is aangeboden om kosteloos haar bloeddruk, bloedsuikergehalte, lengte en gewicht te laten opmeten. Hierna werd door de health educators ook de Body Mass Index berekend en doorgegeven. Via flyers en folders zijn aan de consumenten diverse tips bijgebracht, hoe men een gezonde leefstijl eropna kan houden.

error: Kopiëren mag niet!