Rode Kruis start bloedmarathon om tekort op te vullen

Rode kruis start met  bloedmarathon om bloed tekort  op te vullenHet Nationaal Rode Kruis is op 12 maart gestart met de ‘I Donate’ bloedmarathon, die tot 18 maart loopt. De reden waarom er een bloedmarathon georganiseerd wordt, heeft te maken met een structureel tekort aan bloed. De bloedmarathon is in principe een instrument dat door het Nationaal Rode Kruis gehanteerd wordt om de bloedvoorraad weer op te vullen, aldus youth officer Xhosa Trustfull. ‘Op deze manier proberen we de mensen die al donor zijn opnieuw te stimuleren. De mensen, die nog geen donor zijn maar wel geïnteresseerd zijn om donor te worden en meer informatie willen over hoe dit proces verloopt, kunnen tijdens de bloedmarathon ook informatie krijgen. We hebben ook ervoor gezorgd dat onze openingstijden zijn verruimd. We zijn de hele week vanaf half acht ‘s morgens tot half acht ‘s avonds open. Zaterdag zijn we ook open van acht uur ‘s morgens tot drie uur ‘s middags en die dag hebben we ook informatie stands, waarbij vragen zullen worden beantwoord.’
Binnen het Surinaams Rode Kruis zijn er verschillende vrijwillige leden wat bloeddonatie en bloedwerving betreft. Deze groep staat bekend als ‘de vrienden van de bloedbank’. Dat zijn mensen die als missie voor zichzelf hebben gesteld om mensen aan te sporen en aan te moedigen bloeddonor te worden. Er is ook een jongerengroep, Club 25. Dat zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar, die dezelfde taak hebben, en dat is om zoveel mogelijk mensen te vergaren om bloeddonor te worden. Daarnaast hebben deze jongeren ook een doel voor zichzelf gesteld om tussen hun 18de en 25ste jaar minimaal 25 keer gedoneerd te hebben. Deze jongeren zijn vaak ook actief bij beurzen, scholen en de informatiestands bij wandelmars waar zij proberen de mensen voor te lichten wat het belang is van doneren. Rode kruis gaat zelf ook nog naar scholen toe of omgekeerd om voorlichting te geven.
Geïnteresseerden die bloed willen afstaan, moeten eerst een intake gesprek voeren om te kijken of hij aan de voorwaarden voldoet om donor te kunnen worden. Dat is een heel open gesprek met gekwalificeerd personeel. Dat is dus de aanmeldingsfase. Dan wordt het bloed getest op een aantal ziektes en daarna wordt de persoon die zich aangemeld heeft na enkele maanden weer uitgenodigd om de eerste donatie te doen. Er wordt ongeveer 450 milliliter bloed genomen en de hoeveelheid is ook bewust zo gehouden, zodat het geen schade aan de donor toebrengt. Dit bloed wordt in het laboratorium bewerkt. De ziekenhuizen halen dagelijks bloed op en dan wordt het van daaruit gebruikt voor diegene die dat nodig heeft. De youth officer wil een oproep doen naar alle Surinamers om Surinamers te ondersteunen. ‘Er is een structureel tekort aan bloed en ik wil een ieder motiveren en stimuleren om donor te worden. Behalve dat je iets betekent voor de gemeenschap, is het ook een stimulans te letten op je gezondheid’, aldus Trustfull.

error: Kopiëren mag niet!