OKB-voorzitter: ‘Beste verkiezingen in Suriname een LEUGEN’

OKBJennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft gisteren tijdens een training voor journalisten over professionele verkiezingsverslaggeving, een uiteenzetting gegeven over de taakstelling en het doel van het OKB. Minister Edmund Leilis die zich op het standpunt stelt dat de verkiezingen van Suriname één van de beste in de regio zijn, was er ook bij om het seminar af te sluiten. Van Dijk-Silos verschilt van mening met de minister. ‘Wij horen zo vaak dat wij in Suriname de beste verkiezingen hebben, maar dat is naar het gevoel van het OKB een leugen. Wanneer een hoofdstembureau bereid is een wet te overtreden, is dat een autoriteit die bereid is de wet te overtreden. De vraag was hoe het CHS in 2010 de verkiezingsuitslag kon vaststellen na het debacle van de kandidaatstelling.’ Van Dijk-Silos weet dat het OKB het CHS nooit heeft betrapt op het overtreden van een wet.
Van Dijk-Silos stond bij haar aantreden als voorzitter van het OKB versteld van de gang van zaken bij het OKB. Zij heeft getracht het OKB te structureren en ervoor zorg te dragen dat het OKB doet waarvoor het staat, namelijk het daadwerkelijk uitoefenen van toezicht op de verkiezingen. Van Dijk-Silos deelde naast een uiteenzetting over de taken van het OKB, ook haar persoonlijke ervaringen met de participanten. ‘Bij mijn aantreden vroeg ik de mensen welk criterium zij hanteren om de verkiezingen bindend te verklaren, en ik kreeg geen antwoord. Bij mijn aantreden is er dus een spanningsveld ontstaan. Wij vatten ons taak nu heel serieus op. Wij hebben nu een gedragscode voor ons zelf ontwikkeld, waaraan wij ons hebben gecommitteerd. Wij zijn het OKB, wat betekent dat als er een lid is die afkomstig is van een politieke partij, hij geen beslissingen mag nemen uit politieke overwegingen’, aldus de OKB-voorzitter.
Volgens Van Dijk-Silos waren er in 2010 twee OKB-leden die tegen het bindend verklaren van de uitslag van de verkiezingen waren. ‘Het bindend verklarend besluit van het OKB was geen consensusbesluit. De meerderheid heeft de uitslag bindend verklaard. Het doet nog steeds pijn dat wij er niets aan hebben kunnen doen’, bekent Van Dijk-Silos. De OKB-voorzitter sprak over ‘een zwarte dag in de geschiedenis van de verkiezingen van Suriname’, maar distantieert zich niet van het besluit van het OKB. Van Dijk-Silos geeft aan dat om de onafhankelijkheid van het orgaan te behouden, toezichthouders op de verkiezingsdag door het OKB zelf worden gekozen. De toezichthouders zullen ook worden getraind op het correct rapporteren van de stand van zaken op alle stembureaus. Op dit onderdeel is Van Dijk-Silos wel trots.
Het wordt volgens Van Dijk-Silos tijd dat het OKB onafhankelijk wordt. Het OKB is nog steeds afhankelijk van het ministerie van Biza. Er zal na de verkiezing een wettelijk kader moeten worden vastgesteld voor het fraudeongevoelig maken van de verkiezingen. Deze beweging zal pas tot zijn recht komen als de aandacht hiervoor niet verloren gaat. Wat uit de discussies ook bleek, is dat er rond de verkiezingen veel wordt gepraat over gebrekkige wet- en regelgeving, maar dat men na de verkiezingen alles weer vergeet. Heel duidelijk is dat de media een belangrijke rol spelen bij het verliezen of niet verliezen van die aandacht.
Lothar Boksteen, gewezen voorzitter van het CHS, gaf een uiteenzetting over de verkiezingen in Suriname. Hij benadrukte het ontbreken van de bevoegdheid om sancties te treffen. Volgens Boksteen zijn er in de verslagen van het CHS pijnpunten opgenomen, maar daaraan is geen aandacht besteed.

error: Kopiëren mag niet!