Oemraw wil eerlijke verdeling ‘exportkoek’

dblogoDe voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, wil een eerlijke verdeling van de padie-export naar Venezuela. Hoewel de SPBA niet gekend is bij de onderhandelingen in verband met de export, is hij van oordeel dat zowel alle opkopers als verwerkers de mogelijkheid moeten krijgen om padie te exporteren en dat er ook een gunstige opkoopprijs geboden moet worden aan de padieverbouwers. Zoals de zaken er nu uitzien, weet de SPBA van niets wat er zal gebeuren met de export en welke opkoopprijs aan hen geboden zal worden. Via de media heeft Oemraw vernomen dat de LVV-minister heeft aangegeven dat de opkoopprijs van padie omhoog zal gaan.
Thans wordt een baal natte padie opgekocht voor SRD 50. Opkopers en verwerkers hebben deze zelfs gedropt naar SRD 45 en SRD 47.50. De situatie van de kleine padieverbouwers wordt door Oemraw geïllustreerd als ‘moderne slavernij’. ‘Je ploetert 5 tot 6 maanden in de modder, maar je hebt geen enkele inbreng bij de vaststelling van de opkoopprijs van padie. Iemand anders moet voor je bepalen hoeveel de opkooprijs is.’ Het probleem dat zich thans voordoet, is dat de opkopers geen padie willen opkopen. ‘Alleen de padie die gefinancierd was door de opkopers wordt opgekocht. Verder worden allerlei verhalen verteld dat er geen ruimte is om padie op te slaan.’
De export van padie middels een tussenbedrijf Iboza roept vraagtekens op bij Oemraw. ‘Waarom kan lanti niet alles regelen voor de export. Waarom moet er een tussenbedrijf worden aangewezen door de Staat?’ Informatie zou hem hebben bereikt dat Venezuela een ton padie uit Suriname voor USD 520 zal opkopen. Dit, terwijl bewindslieden de rijstproducenten hebben voorgehouden dat een ton padie voor USD 360 wordt geëxporteerd. Oemraw is er benieuwd naar waar het verschil zal verdwijnen. De boot die aangemeerd stond op de haven in Nickerie is afgekeurd voor het verschepen van de padie naar Venezuela. Donderdagavond, gisteren, zou een boot uit Venezuela arriveren voor de eerste verscheping van padie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!