Grootse Phagwa-viering in Nickerie

Grootse Phagwaviering in Nickerie.1Sociaal Culturele Vereniging (SCV) Karishma heeft van het jaar wederom het voortouw genomen bij de viering van Holi in Nickerie. De organisatie heeft gemeend om de Holi-viering op diverse locaties in Nickerie te doen. Voorafgaand met een gebed zal op donderdagavond de Holika-dahan (Holi-verbranding) plaatsvinden. Hiervoor zal het publiek vergast worden op optredens van een muziekformatie en een dj. SCV Karishma heeft een 16 meter hoge Holika neergezet op het Volksplein in Nickerie. Een dag voor Phagwa wordt de Holika verbrand. Dit symboliseert een overwinning van het kwade in de vorm van dwalingen, kwade gedachten en gewoonten.
Na de offerande, die wordt verricht door een pandit, wordt het plantje (symbool voor het goede) verwijderd van de brandstapel. Het kwade wordt vernietigd door het in brand te steken. Zingend maakt men rondgangen om de brandstapel als teken van de overwinning van het goede en de vernietiging van de kwade macht. Het zingen gaat door totdat de Holika helemaal uitgebrand is. Er zullen ook fundraisingsactiviteiten gehouden worden, waarbij er traditionele gerechten aan de man gebracht zullen worden. Vrijdagmorgen, de dag van Phagwa, zal de organisatie zich door middel van 3 trailers met muziek verplaatsen naar de diverse locaties. De delegatie zal Paradise eerst aandoen. Vervolgens zullen zij zich achtereenvolgens verplaatsen naar Henar, Skroetjieweg en de Rambaran Misreschool.
Op elke locatie zal de organisatie een stop maken en muziek afspelen. Hierna zal het geheel zich weer begeven naar het Volksplein, alwaar er verder gefeest zal worden met optredens van muziekformaties. ‘Wij brengen de Phagwa-viering van SCV Karishma naar de mensen toe’, zegt Jamunapersad Roopram, voorzitter van de organisatie. Roopram zegt dat mensen worden opgeroepen om zich te begeven naar de locaties, alwaar de trailers van de organisatie aanwezig zullen zijn. Volgens hem ligt het in de bedoeling dat mensen samen met de organisatie Phagwa vieren. De hoofdsponsor van het geheel is Surmac NV. Daarnaast zijn er andere sponsoren die hebben bijgedragen. Roopram zegt verder dat er geen problemen waren bij de inzameling van de middelen. Hij verwacht een goede opkomst en is er verzekerd van dat het geheel een groot succes wordt.

error: Kopiëren mag niet!