Training journalisten in verband met verkiezingen

dblogoHet belangrijkste moment voor de media komt tijdens de verkiezingen. Dit omdat de media het volk erop moet wijzen wie de toekomstige leiders zijn. In dat kader houdt de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Paramaribo en de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) in de periode 2 tot 6 maart een serie workshops/trainingen voor aankomende, senior en praktijkjournalisten. De trainingen worden verzorgd door de Amerikaanse journalist Patrick Butler, vicepresident of Programs of the International Center for Journalists.
Het thema van de workshops richt zich op verslaglegging voor, tijdens en na verkiezingen. Onderwerpen zoals de rol van de journalist/media voor, tijdens en na de verkiezingen, ethische principes en codes voor het journalistieke beroep, internet media, conflict gevoelige rapportages en andere gerelateerde onderwerpen worden ruimschoots behandeld.
De eerste training die op 2 maart gehouden werd, was bestemd voor de studenten Journalistiek van het AHKCO, en de journalisten en cameramensen die nog nooit verslag hebben gedaan van een verkiezingscampagne en de verkiezingsdag. Hierbij werd de nadruk gelegd op ethiek van journalistiek. Hieronder moet worden verstaan de gedragscode van journalisten bij verslaglegging. Het belangrijkste waar de journalist op moet letten, is waarom de journalist iets doet, wat de journalist weet, wat de journalist presenteert, in hoeverre de journalist moet presenteren, in hoeverre de journalist rekening moet houden met de impact van het gepresenteerde en als de journalist objectief is.
De tweede training, op 3 maart, was bestemd voor journalisten en cameramensen die ervaring hebben in het verslaan van verkiezingscampagnes en verkiezingen, alsook voor directeuren en redacteurs van mediahuizen. Tijdens deze training werd diep ingegaan op al de aandachtspunten de verkiezing rakende en was er ook mogelijkheid discussie te voeren, waarbij de aanwezigen ook hun ervaringen konden delen. Het ligt in de bedoeling dat er op 6 maart in Tori Oso een paneldiscussie wordt gehouden, waarbij er over dit onderwerp intensief zal worden gediscussieerd.

Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!