Ook mens met een beperking heeft stemrecht

Care 4 u lanceert projectMet het oog op de komende verkiezingen op 25 mei 2015 heeft de stichting Care4U in samenwerking met het UNDP een persconferentie gelanceerd waarbij er gesproken werd over hoe mensen met een beperking te helpen optimaal te participeren aan de komende verkiezingen. Het project heeft als thema ‘democratie en de mens met een beperking; ook mijn stem telt. Aan de persconferentie heeft meegedaan directeur Gravenberg-Agard van Nationale stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSB), Meriam Hubart medewerker UNDP, vertegenwoordiger van UNDP Armstrong Alexis en Henk Kimboel voorzitter van Stichting Dovenbelangen en Slechthorenden in Suriname. Roselien Daan van de Care4U foundation zei dat mensen met een beperking slechtzienden/blinden en slechthorenden/doven een groep is die niet intensief betrokken wordt bij besluitvormingsprocessen waardoor de democratie in het geding komt.
De Care4U foundation heeft na goed overleg met de UNDP dit project besproken om deze doelgroep de nodige kans te bieden om het democratisch proces in Suriname te helpen versterken. Zonder deze doelgroep erbij kan er gerust gesproken worden over verspild kapitaal. Het doel van het programma is deze groep te helpen zelf haar programma uit te zetten waarbij een compleet samenhangende pakket aan informatie gepresenteerd wordt. Het ABS heeft via een onderzoek geconstateerd dat de groep slechtzienden/blinden en slechthorenden /doven uit ruim 55.000 mensen bestaat. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met ministerie van Binnenlandse Zaken om mobiele units in te zetten om deze groep op te halen en te vervoeren naar de plaats van bestemming. Ook wordt er gekeken hoe mensen met een beperking in het binnenland bereikt zullen worden. Er moet natuurlijk eerst onderzocht worden hoe groot deze groep is en hoe zij het in het verleden deden.
Directeur Gravenberg-Agard van NSBS zegt dat de organisatie blij is dat de stichting Care4U en UNDP een aanzet gegeven heeft, mensen met een beperking te helpen. NSBS is zelf ook een organisatie die opkomt voor slechtzienden en blinden om ze zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in de samenleving. Wanneer er gesproken wordt over vrije en geheime verkiezingen is het voor deze groep vrijwel onmogelijk volgens deze principes hieraan meedoen, omdat deze groep afhankelijk is van de welwillendheid van anderen hen te brengen om te stemmen. “Ook mensen met een beperking hebben recht om te stemmen, vandaar dat wij gaan kijken hoe wij binnen de NSBS dit project kunnen aansturen , aldus de voorzitter van NSBS.
De Care4U Foundation was reeds begonnen met projecten waarbij mensen met een beperking centraal stonden. Er is bijvoorbeeld gewerkt aan een project ‘Mooi Milieu’ die ook gefinancierd werd door Small Grants.

error: Kopiëren mag niet!