Verplaatsing bedevaartsoord heeft kostenplaatje van 12.5 miljoen euro

eventueleverplaatsingEen eventuele verplaatsing van de Bedevaart en Wandelpark Weg naar Zee zou naar zeggen van pandit Ramon Bajnath meer dan 12.5 miljoen euro kosten. Bajnath, die voorzitter is van de Stichting Bedevaart en Wandelpark Weg naar Zee, zegt aan Dagblad Suriname dat er voorstellen door het ministerie van Openbare Werken zijn gedaan om het bedevaartsoord met 200 meters te verhuizen, omdat deze mogelijk niet meer te redden zou zijn. “ De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar werden afgelopen week door minister Rabin Parmessar bevestigd.” Volgens de geestelijke is president Desi Bouterse gelijk ingesprongen om aan te geven dat het bedevaartsoord prioriteit van de regering zal krijgen. Het staatshoofd zou rekening gehouden hebben met het feit dat mensen moeilijk hun onderdak zouden kunnen verlaten. Zo heeft de pandit ook eerder via eigenaar Radj Oedit van het Oedraisingh Varma Crematieoord vernomen dat soortgelijke voorstellen werden gedaan. “Er werd doodleuk gezegd dat ik moest verhuizen, punt uit”, stelt Bajnath. De ingenieursbureaus Sunecon en Syntec, die door het ministerie van Openbare Werken zijn aangetrokken, hebben volgens Bajnath een te hoge begroting voor de dijk gemaakt.
Parmessar heeft de mensen afgelopen vrijdag voorgehouden dat het om een noodsituatie gaat. “Met de wet in de hand kan de overheid ook terreinen onteigenen, maar wij willen met u praten om nog een stuk terrein te geven voor de hulpdam”, zei Parmessar. Hij beloofde dat de 8 kilometer lange dijk zal komen, maar dat er gewerkt wordt aan financiering van ruim US$ 100 miljoen voor een structurele oplossing. Extreem hoge golven hebben voor een drama gezorgd donderdagmiddag, waardoor ook het Oedraisingh Varma Crematieoord te Weg naar Zee voorlopig nog niet kan worden gebruikt. Terwijl de lijken aan het verbranden waren, werden resten van ontzielde lichamen weggespoeld. Er worden vanuit het crematorium en de Brantimakkaweg hulpdammen opgeworpen. Deze zullen door heel hard werken afkomen, voordat de volgende extreem hoge springvloed komt rond 20 maart. Bajnath heeft 32 jaar lang ‘bloed vergoten’ om het oord op te zetten en te behouden. Een mogelijke verplaatsing zou volgens hem niet geaccepteerd worden. Hij voelt zich zeer vereerd met het bezoek van het staatshoofd. Na Jules Wijdenbosch is Bouterse de tweede president die de heilige plek heeft bezocht. Op dit moment is het water van de rivier teruggetrokken en zijn verschillende mensen, waaronder vele jongeren, hard bezig om de locatie schoon te maken. Enkele van de oudjes die eerder door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) waren geëvacueerd, zijn volgens Bajnath nog bij de opvanglocaties. Het opzetten van de voorlopige dammen is nog in volle gang. Verschillende ministers hebben toegezegd ook hulp te verlenen.
FR

error: Kopiëren mag niet!