Douanehoofd Mendonca ziet veel voordelen in Asycuda

Douanehoofd Mendonca ziet veel voordelen in nieuw Asycuda systeem. 1Het hoofd van de afdeling Inspectie Invoerrechten en Accijnzen, Ruben Mendonca, gaf gisteren tijdens een persconferentie te kennen dat het pas ingevoerde Asycuda World Systeem veel voordelen voor zowel de douane, de Staat als de handel zal meebrengen. Het systeem is gebruikersvriendelijk en werkt via het internet. Men kan met een inlogcode gemakkelijk in het systeem werken. De voordelen voor de handel en de douane zijn transparantie en efficiëntie. Het is een systeem dat de data opslaat en zorgt voor een papierloze omgeving. De douane zal volgens Mendonca nu praktisch zonder documenten in staat zijn handelingen te verrichten met betrekking tot de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen. Alle controle geschiedt nu elektronisch en digitaal.
De Direct Trader Input van Asycuda World is een zeer geavanceerd systeem dat de mogelijkheid biedt om op moderne wijze administratieve zaken te regelen bij de aangifte van goederen. Het is één van de vele modules die deel uitmaken van het Asycuda World Systeem, waarbij aan de douane de gelegenheid wordt geboden om elektronisch aangifte te doen. Deze aangifte kan vanuit de locatie die de douane-expediteur zelf kiest, omdat hij rechtstreeks kan inloggen in het systeem en de douaneaangiftes voor invoer, uitvoer en doorvoer kan inbrengen en laten ‘processen’. De douane is op 2 februari 2015 gestart met de implementatie van dit systeem, maar is deze vooraf niet verlopen zonder de zogenaamde kinderziektes. Volgens het douanehoofd moet toegegeven worden dat er wat kinderziektes waren, die al zijn overwonnen. Deze kinderziektes varieerden van gewenning van ambtenaren tot de overschakeling van een papieren systeem naar een digitale. Ten tweede zijn er personen die soms een onvolledige aangifte invullen, waardoor het door het systeem wordt afgewezen. Waar de douane vroeger regelmatig rekening hield met cijfers achter de komma met betrekking tot gewichten, accepteert het digitale systeem dat niet meer.
In 2014 is de douane reeds gestart met een aantal andere modules. Zo is er in het district Nickerie ongeveer een jaar een pilotproject gedraaid. Het project is naar zeggen van Mendonca een succes geweest en vandaar dat de douane gekozen heeft om de Direct Trader Input in Paramaribo te introduceren. Via de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en andere instituten heeft de douane voorlichting verschaft, waarna in 2013 de douane gestart is met het trainen van douane-expediteurs, ambtenaren en andere instanties die bevoegd zijn om in het Asycuda World Systeem te werken. Er zijn pakweg 132 douane-expediteurs getraind. Deze zijn de personen die namens de importeur bevoegd zijn om aangifte bij de douane te doen. Daarnaast zijn er in totaal 55 ambtenaren getraind die op dit moment efficiënt in het systeem werken. Getracht is om het systeem ‘cyber crime free’ te maken.
Asycuda is een automatiseringsprogramma dat ontwikkeld is door de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad) ten behoeve van ontwikkelingslanden. Het systeem is in 1981 gestart in Afrika, waarna de Unctad deze geleidelijk aan heeft ontwikkeld. In 1995 heeft Suriname het Asycuda 2.6 Systeem in gebruik genomen. Vanaf toen kon de douaneaangiftes elektronisch worden behandeld in een systeem dat door de douane werd beheerd. In 2010 heeft de regering gekozen om de nieuwste versie van Asycuda World aan te schaffen. In 2012 is uiteindelijk gestart met de implementatie, waarna in februari 2015 het systeem in gebruik is genomen. Volgens Mendonca staat op de begroting van het dienstjaar 2015 een bedrag van SRD 2.1 miljard als verwachte inkomsten voor de directe belastingen. Hij wil zijn afdeling dusdanig opstellen dat zij een degelijke bijdrage hierbij kan leveren. Het is daarom een uitdaging voor de douane om in één keer met pakweg 50% meer te komen voor de staatskas. De Staat hoeft volgens hem nu geen onnodige verliezen te lijden.
FR

error: Kopiëren mag niet!