NDP gebruikt Goslar voor propaganda

1 NDP gebruikt de Goslar als propaganda materiaalkDe één vindt het niet meer weg te denken, bijna een monumentaal herkenningspunt in de Surinamerivier bij Paramaribo, de ander is van mening dat het een berg verroest schroot is: de Goslar. Die laatste groep leek gelijk te krijgen, want na ruim 70 jaar, in 2012, vonden ook de autoriteiten dat het wrak van het Duitse vrachtschip moest verdwijnen. Geen enkel formele instantie weet vandaag de dag wat van de opruiming van het wrakstuk te vertellen. De MAS verwijst naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken zet zaken on hold. Inmiddels wordt de Goslar als locatie gebruikt om propagandamateriaal op neer te ‘planten’.
De Goslar kwam de Surinaamse wateren op 5 september 1939 binnen, 5 dagen na het uitbreken van de vijandelijkheden tussen Engeland en Duitsland. De oorlog ging voorbij, de geïnterneerden gingen naar huis, maar de Goslar bleef. Pogingen in de vijftiger jaren om het schip te lichten, faalden waarna het in tweeën brak. Tenslotte werd rond 1965 via de afgezanten van Salzgitter in Duitsland de mogelijkheid geopperd het wrak te verwijderen, maar men stelde dat het schip sinds 9 oktober 1940 eigendom van het Koninkrijk der Nederlanden was.
Thans is het bruinroestige wrak, in de volksmond beter bekent als Van Beekeiland, een baken in de haven van Paramaribo. Inderdaad een goed zichtbare plek om je propagandamateriaal aan vast te maken.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!