Hardeo Ramadhin: ‘RO-minister moet geen struisvogel spelen’

dblogo‘De RO-minister moet geen struisvogelpolitiek spelen. Hij moet de districtscommissarissen op het matje roepen wanneer ze hun boekje te buiten gaan’, zegt gewezen dc Hardeo Ramadhin in gesprek met Dagblad Suriname. Het compendium voor de dc’s schrijft de taken en bevoegdheden van de dc’s voor, verdeeld over 24 artikelen. Er staat nergens opgenomen dat de dc partijpolitieke activiteiten moet ontplooien. ‘Er staat ook nergens aangegeven dat de dc een verlengstuk is van een politieke partij en propaganda moet voeren.’ Integendeel moet de dc zorgdragen voor orde, rust en harmonie in zijn district onder de burgers.
‘Maar we zijn een nieuw tijdperk ingegaan’, concludeert Ramadhin wanneer hij de gedragingen van bepaalde dc’s onder de loep neemt. Zij schromen er niet voor om op politieke podia te komen voor het maken van propaganda. De dc van Commewijne die de 4 zetels in zijn district heeft beloofd aan de NDP, maakt zelfs propaganda met zijn dienstvoertuig. In de middaguren legt hij huis aan huis bezoeken af met zijn dienstvoertuig. ‘Het is gewoon verschrikkelijk. Die man is zo bezeten van de paarse kleur’, zegt Ramadhin. Het verbaast hem des te meer dat de RO-minister niet corrigerend optreedt.
Dergelijke gedragingen brengen de betrouwbaarheid van de dc ernstig in gevaar. ‘Die man is burgervader, hij is symbolisch de vader van elke burger in het district, niet alleen van de NDP’ers.’ Ramadhin benadrukt dat de dc zijn politieke voorkeur mag hebben, maar deze niet openlijk moet tentoonstellen. Hij moet het vertrouwen kunnen winnen van elke burger, ongeacht welke politieke kleur deze heeft. ‘Want het moment dat de objectiviteit en het vertrouwen in een dc zijn geschaad, kan hij zijn koffer pakken en wegwezen.’ Ook het feit dat de dc’s tot voorzitters worden benoemd van de hoofdstembureaus, maakt Ramadhin ongerust. Er zou namelijk helemaal geen sprake zijn van objectiviteit en onpartijdigheid.
Ramadhin legt uit dat de dc respect moet afdwingen indien hij als oprechte burgervader de gemeenschap erop attendeert om haar burgerplicht te vervullen door naar de stembus te gaan en inzage te plegen in de kiezerslijsten. ‘Dan pas zal een dc respect afdwingen, wanneer hij zijn burgers stimuleert en voorlichting geeft, zodat ze hun burgerplicht vervullen, en niet door propaganda te maken voor een politieke partij.’

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!