Directeur HI: “Surinaamse economie is juist gaan dollariseren”

Directeur HI _de Surinaamse economie juist is gaan dollariserenDe Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft onlangs maatregelen getroffen om het volk tegemoet te komen. Uit berichten van de CBvS blijkt dat de meeste aanvragen van vreemde valuta werden gedaan om huishuur te betalen, gevolgd door verzekeringen en autofinancieringen. De vraag die nu opkomt, is als de moederbank nu niet de dollarisering van de Surinaamse economie aan het stimuleren is. “Dit is de tijd waarbij wij strubbelingen hebben op het koersenfront. Dit is niet het moment om beleid te bespreken”, zegt de directeur van Handel en Industrie (HI), Mauro Tuur. “Wat er is gaan gebeuren, is dat de Surinaamse economie juist is gaan dollariseren. Surinamers hebben ongeveer 700 miljoen dollar in Zwitserland zitten. Dat wil zeggen dat het vermogen van Suriname in het buitenland zit. Het geld van Suriname werkt niet voor de Surinaamse economie, maar voor het buitenland. Alle economische wetgeving is in dit land achterhaald. De deviezenwetgeving die wij in Suriname hebben, heeft verboden dat Surinamers hier buitenlandse rekeningen mochten hebben. Wat er dan zou moeten gebeuren, is dat je geld bij de Surinaamse banken komt en dat wordt omgezet tot leningen. Maar het Surinaams geld is altijd in het buitenland gebleven. Staatsolie heeft een paar jaar geleden een emissie gehouden. Zij heeft binnen 2 weken 50 miljoen gehaald bij de gemeenschap. Dat betekent dat er geld is”, zegt Tuur.
“Surinamers verdienen vreselijk veel euro’s en dollars aan exporten. Ik zie wat binnenkomt en weggaat. Surinamers hebben in het buitenland deviezen liggen, meer dan wat de Centrale Bank heeft. Wij exporteren elk jaar voor 300 miljoen dollar naar de Europese markt. Wat moet er dan met dat geld gebeuren?”
“Het IMF leert ons ook dat dollarisatie slecht is. Het vermogen van de Surinamers in vreemde valuta moet gaan werken voor onze economie. Dit moment is niet om over beleid te gaan spreken, omdat mensen nu de domste dingen gaan zeggen. Dat kunnen wij over 6 maanden ook doen. Het afwentelen van het zoeken naar dollars door de verhuurders of verkopers is te vergelijken met vuil dat je op het erf van je buurman gooit. Het is niet jouw probleem meer, maar van hem. De Centrale Bank heeft erop ingespeeld, omdat er klaarblijkelijk een behoefte is.” Het probleem in zijn geheel is volgens Tuur de dollarisering van onze economie, waarvoor er een oplossing moet worden bedacht. “De discussie gaat niet over hoe de huishuurders aan de dollars komen. Dat krijgen ze al van de Centrale Bank. De discussie is, hoe wij dat geld dat buiten zit, naar binnen kunnen halen, zodat het kan werken voor onze economie”, aldus Tuur.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!