Somohardjo voorspelt landelijk minimaal 5 zetels verlies voor NDP

Enkele aanwezigen op de lezing van Kenniskring dinsdagavond (foto: Kevin Ngadimin)
Enkele aanwezigen op de lezing van Kenniskring dinsdagavond (foto: Kevin Ngadimin)
“Wij moeten voorzichtig zijn als straks de rr- en dr- leden zijn gekozen. We kennen een kerstcoup van de jaren ‘90, kapitaalcoup in ‘96 en parlementaire coup in 2010. Ze hebben een traditie ontwikkeld waar ze weten te manipuleren”, zei PL-voorzitter Paul Somohardjo tijdens de vragenronde bij Kenniskring. Hardeo Ramadhin die ook aanwezig was, denkt niet dat een combinatie in het parlement 34 zetels zal kunnen behalen. “Het zal moeten gaan naar de Verenigde Volksvergadering. En daar moet je tenminste 460 stemmen hebben”, meent Ramadhin. In totaal voorspelt Somohardjo dat de NDP landelijk minstens 5 zetels zal verliezen. “In Nickerie zal NDP tenminste 1 zetel verliezen, in Coronie 1 zetel en in Saramacca zal de verhouding tussen de partijen op 1 om 1 zetel zitten. In Wanica heb je PL 1 plus Front 3, wat komt op 4 zetels voor V7. In Wanica is Algoe geen partij voor mij, dus komt V7 op ongeveer 6 zetels. PL had vanaf jaar nul 2 zetels in Commewijne. Ik geloof niet dat de NDP in Commewijne een kans maakt”, voorspelt Somohardjo.
“Als iemand nu een zetel heeft, gaat hij plotseling in waarde stijgen, vooral wanneer mensen met het idee van omkoperij rondlopen. In het verleden heeft men genoegen genomen met een paar honderd guldens, maar nu weten ze hoe belangrijk ze zijn”, zegt Somohardjo. Er zijn dus volgens Somohardjo zaken die je niet helemaal kan inbouwen.”Je kunt niet in de mensen hun ziel kijken.” De PL-voorman meent dat hij zijn mensen kent en zijn mensen onder controle kan houden, maar wijst de andere partijen op voorzichtigheid. Hij wantrouwt niemand, maar weet wel dat het in het verleden is gebeurd en heeft graag dat het zich niet meer zal herhalen.
“Wij gaan de komende zaterdag de onderhandelingen afronden en 9 april is de inschrijfdatum van de kandidaten”, aldus de PL-voorzitter. Hij verlangt van de combinatie dat de namen van de kandidaten een maand voor de verkiezing wel bekend zijn. “Het moet niet zo zijn dat men om 1 uur in de ochtend komt zeggen: ‘nee ik ga niet tekenen, omdat ik een andere positie op de lijst wil hebben’. Wij werken met 7 partijen. Als de kleinste partij weigert te tekenen, dan hebben wij een probleem”, uitte de voorzitter.
Ramadhin merkt op dat er op de kleine partijen wordt neergekeken, maar dat de NDP bij de vorige verkiezing ook met kleine partijen heeft gewerkt. “Palu is een kleine partij, maar heeft gezorgd voor een zetel in Coronie. Meneer Ramnandanlal is door de anderen geholpen om in Paramaribo gekozen te worden. In Paramaribo haalt Monorath met 782 stemmen nooit een zetel. Premdew Lachman heeft voor de toegevoegde waarde gezorgd, waardoor de MC in Nickerie wel een zetel heeft kunnen behalen. Daarom heeft elke kleine of grote partij altijd een toegevoegde waarde. Al die mensen die van buiten uit gillen dat het maar kleine partijen zijn, doen dat om de samenwerking te hinderen. De NDP heeft in 2010 ook met kleine partijen samengewerkt. Ze hebben eerst vrede gesloten met DNP, dan Palu, NS en KTPI”, aldus Ramadhin.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!