Randjietsingh: “Simons moet ophouden met blabla”

NF-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons niet moet aarzelen en gewoon de beloofde DNA-vergaderingen moet uitschrijven. “Simons moet ophouden met haar blablaverhaal en gewoon vergaderingen uitschrijven”, stelt de VHP’er. Simons vindt dat gelet op de huidige stand van zaken zij geen mogelijkheden ziet voor het houden van “zinnige” vergaderingen. De positie van een aantal coalitieleden is twijfelachtig, terwijl Oesman Wangsabesari wegens ziekte momenteel is uitgevallen. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze week vier keren te vergaderen. Tot teleurstelling van Randjietsingh zijn de beloofde vergaderingen uitgebleven. Randjietsingh zegt dat hij uit de media heeft vernomen dat Simons niet de behoefte heeft om het parlement te veranderen in één of andere djoegoedjoegoe. “Wat zij echter moet beseffen, is dat wij gezegd hebben dat wij mee gaan werken aan de begrotingsbehandeling en een aantal wetten die van belang zijn.” Hierin wordt de wet over het constitutioneel hof echter uitgesloten. De fractievoorzitter vindt dat de parlementsvoorzitter drogredenen zoekt om de vergaderingen niet uit te schrijven, terwijl de begrotingen van 2015 belangrijk zijn om onder andere de verkiezingen van mei 2015 te organiseren. De oppositie begrijpt volgens de VHP’er haar verantwoordelijkheid, omdat zij de democratie in stand wil houden. “Djoegoedjoegoe is beter dan helemaal geen DNA-vergadering”, aldus de parlementariër.
“Wanneer Simons als voorzitter van het parlement geen meerderheid kan halen, is het dan haar taak om duidelijk te stellen dat er geen meerderheid in het parlement is die de regering draagt. Hierdoor moet zij de regering indien nodig ook adviseren om te bedanken”, stelt de parlementariër met klem. Indien de regering aftreedt, kunnen volgens hem de lopende zaken tot de verkiezingen worden afgewikkeld. Met nog ruim drie maanden voor de verkiezing betekent het dat het op dit moment onzeker is of deze door kunnen gaan. Indien er geen parlementsvergaderingen meer worden gehouden, betekent dit dat er mogelijk uitgaven gedaan zullen worden vooruitlopend op de goedkeuring van de begroting. “Dit is in strijd met de grondwet”, benadrukt Randjietsingh.
FR

error: Kopiëren mag niet!