Valutaspeculanten zijn gewaarschuwd

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is gestart met een loket, waar burgers in de gelegenheid worden gesteld maximaal $ 300 of euro 300 te kopen tegen de Centrale Bankkoers. Deze maatregel heeft ten doel de stabiliteit van de Surinaamse valutamarkt te ondersteunen. De bank doet ten overvloede een beroep op de burgers om het opkopen en vervolgens oppotten van vreemde valuta en speculatie op de valutamarkt na te laten door erop te wijzen dat dit verboden is. Deze interventie van de CBvS volgt nadat de afgelopen week de koers voor het aankopen van vreemde valuta opeens extreme sprongen maakte. Op een bepaald moment in de afgelopen week werd het punt bereikt dat cambiohouders ronduit aangaven geen valuta voor verkoop ter beschikking te hebben. Valuta zou dus schaars zijn, zo schaars dat de CBvS de taken van de commerciële banken begint over te nemen. Overigens schijnen we terug te zijn naar de periode van rantsoen.
Nu adviseert Imex Cambio in een advertentie Euro-bezitters om hun Euro’s zo snel als mogelijk in te wisselen tegen de geldende (hoge) SRD-koers, omdat deze koers vanwege de interventie van de CBvS en de positie van de Euro tussenkoers op de internationale markt waarschijnlijk op korte termijn zal dalen. Euro-bezitters kunnen volgens de cambio nu hun Euro’s voordeliger inwisselen dan straks. De cambio waarschuwt anderzijds ook dat mensen die nu overhaast tegen de huidige hoge inwisselkoers vreemde valuta opkopen om op te potten weleens met forse verliezen kunnen komen te zitten als de wisselkoers weer daalt. Het opkopen van valuta vanwege speculatieve doeleinden zorgt voor een afname van het aanbod aan beschikbare deviezen. Hierdoor wordt de druk op de wisselkoersen dan weer verhoogd, waardoor men in een spiraal van stijgende wisselkoersen verzeild kan raken.

error: Kopiëren mag niet!