Sheriff een jaartje ouder

aSheriff een jaartje ouder  geworden.1De VHP-voorzitter en assembleelid Chandrikapersad Santokhi herdacht gisteren zijn 56ste geboortedag. Santokhi is coördinator van de politieke combinatie V7 (VHP, NPS, BEP, PL, KTPI, SPA en DA ‘91). De jarige politicus zegt aan Dagblad Suriname dat hij gekozen heeft om de dag in privé door te brengen en bedankt een ieder voor de aandacht die hij tijdens zijn verjaardag heeft gehad. De parlementariër vertoeft momenteel in het buitenland. Curaçao is voorlopig het sluitstuk van een reeks periodieke bezoeken aan verschillende landen in de regio, waar de VHP-voorzitter ongeveer een jaar geleden aan begon. Hij is van 30 januari tot 5 februari op het eiland. De politicus zal Surinaamse experts en andere belanghebbenden over de stand van zaken in Suriname en vooral over de komende verkiezingen informeren. Santokhi was afgelopen zondag ook te gast op een diasporabijeenkomst van Surinamers en Antilliaanse sympathisanten op het eiland. Sheriff, de bekende bijnaam die hij kreeg van voorzitter Desi Bouterse van de NDP, werd in september 2005 door zijn partij aangesteld als minister van Justitie en Politie. Zijn periode als minister werd gekenmerkt door een ‘harde’ aanpak van de criminaliteit. ‘Een actie die hem vandaag de dag zover heeft gebracht dat delen van het volk hem op de hoogste positie van het land willen zien.’
Santokhi werd op 3 februari 1959 in Lelydorp, Wanica, geboren. Hij groeide op het platteland op als jongste in een gezin van 9 kinderen. Zijn vader was landbouwer en werkte ook als arbeider op de haven van Paramaribo. Zijn moeder werkte als winkelbediende bij een Chinese supermarkt in Lelydorp. Na het behalen van zijn vwo-diploma aan de Algemene Middelbare School (AMS) in Paramaribo, heeft Santokhi met een beurs van de Staat van 1978 tot 1982 aan de Nederlandse Politieacademie te Apeldoorn gestudeerd. Na het afronden van zijn studie keerde hij in september 1982 terug naar Suriname om als politie-inspecteur te werken. Sinds zijn 23ste jaar heeft Santokhi gewerkt als politie-inspecteur te Geyersvlijt en later in Wanica totdat hij in 1989 benoemd werd tot hoofd van de landelijke recherche. In 1991 werd hij benoemd tot hoofdcommissaris van politie en tevens hoofd van de Justitiële Dienst van het Korps Politie Suriname. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2010 was Santokhi, met voorkeursstemmen, landelijk de tweede kandidaat met de meeste stemmen. In juli 2010 werd hij door het Nieuw Front voorgedragen als kandidaat voor het presidentschap met Gregory Rusland (NPS) als kandidaat voor het vicepresidentschap. De tegenkandidaat van Santokhi bij de presidentsverkiezingen was Bouterse. Door steun van de Volksalliantie van Paul Somohardjo won Bouterse het presidentschap.
De strijd tussen Bouterse en Santokhi loopt al enkele jaren en zijn wij intussen ook al enkele rechtszaken verder. Recent werd een rechtszaak ingediend door Bouterse, nadat Santokhi Bouterse op politieke podia uitmaakte voor drugsbaron. Het beleid van Santokhi als minister wordt steeds door opposanten van de regering vergeleken met zijn opvolgers. In 2010 trad Martin Misiedjan aan als minister van Justitie en Politie. Na nog geen 2 jaar werd hij ontheven door president Bouterse. Edward Belfort werd zijn opvolger. Het beleid van Belfort wordt steeds afgekraakt. De minister is volgens oppositiepartijen, maar vooral leden van de VHP, niet in staat adequaat beleid te maken om de criminaliteit aan te pakken. Belfort laat de beschuldigingen aan zijn adres niet liggen. Op politieke podia heeft hij vaker geprobeerd rassentimenten tegen de VHP-voorzitter aan te wakkeren en heeft hij ook geprobeerd de parlementariër te linken met de beruchte August ‘Segebai’ Adjoeba bij wie de ex-vrouw van Santokhi ooit een woning heeft gekocht.
FR

error: Kopiëren mag niet!