Kinderbehandelkamer AZP officieel in gebruik genomen

Gisteren was een bijzondere dag voor het medisch team van de Spoedeisende Hulp van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP). In het auditorium werd een kinderbehandelkamer officieel in gebruik genomen. In het kader van deze dag mochten medewerkers van het AZP, de pers en de leden van het Kindergeneeskundecentrum getuige zijn van dit moment. De directeur van AZP, Antoine Brahim, geeft aan dat in het nieuwe strategisch plan is verankerd een transformatie van AZP naar een Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname. “Een transformatie van een ambtelijke structuur naar een meer proactieve en dynamische organisatie van patiëntbehandeling, naar een meer markt- en klantgerichte benadering. Vandaag wordt weer inhoud gegeven aan transformatie. Door proactief werken en klantgericht denken zijn we hier bijeen voor de formele ingebruikname van de nieuwe kinderbehandelkamer in onze SEH. Ons SEH-team heeft in goed overleg met de kinderafdeling besloten om een ruimte die eerder als magazijn werd gebruikt, een core businessbestemming te geven, namelijk een aparte SEH kinderbehandelkamer. Voorheen werden de kinderen samen met de overige patiënten in de centrale wachtruimte geplaatst en ook in de centrale ruimte voor andere patiënten behandeld. Vanaf vandaag worden ze in een eigen kindvriendelijke en kindveilige ruimte behandeld, die speciaal uitgerust is voor kinderen. Het is niet alleen een initiatief van onze SEH, het is ook uit eigen middelen van de kinderafdeling en de SEH tot stand gekomen”, aldus de directeur.
De SEH-leiding heeft nieuwe impulsen ontvangen, omdat per oktober een nieuw hoofd, Mireille Rodrigues, aangesteld is op de SEH-afdeling. Ze wordt bijgestaan door Fausia Poese, coördinator van de SEH en sinds kort wordt zij ook bijgestaan voor het niet medische werk door de operation manager Anushka Geerlings. Onderweg naar 2020 moet de organisatie verder worden opgeleid en getraind en waar nodig worden versterkt. Naast de ingebruikname van de kinderkamer zijn er andere projecten die ontplooid zullen worden zoals verbetering van de wachtruimte, de ingebruikname van een cardio trauma care unit (eerste harthulpkamer), de realisering van een brandwondenkamer en de ingebruikname van een familiekamer.

Speciale patiënten veilige ruimte bieden

Medisch hoofd Rodrigues geeft als reden voor het in gebruik nemen van een kinderbehandelkamer dat kinderen tussen 0-16 jaar meestal in de wachtruimte buiten of in de wachtruimte binnen plaats moesten nemen. “In deze ruimten zijn ze bijvoorbeeld blootgesteld aan agressieve patiënten, ernstige zieken en soms zware trauma’s die binnenkomen. Kinderen worden vaak gezien als kleine volwassenen, zij gaan anders om met prikkels in de omgeving en vereisen een speciale aanpak”, aldus het afdelingshoofd. “Ook op het gebied van mensgerichte kwaliteitszorg willen wij deze speciale patiënten die 25% uitmaken van het bezoekersaantal een vriendelijke en veilige ruimte bieden.” Op de kinderkamer is er speelgoed aanwezig en ook de mogelijkheid tot het bekijken van een film. “Het streven is om de wachttijden van kinderen zo kort mogelijk te houden, maar indien ze iets langer moeten blijven, zullen we ze zo goed mogelijk op hun gemak stellen.” Een kind dat zich op zijn gemak voelt, is ook gemakkelijk te onderzoeken en het zal dan ook positief bijdragen aan het genezingsproces.

error: Kopiëren mag niet!