Pg sluit grensoverschrijdend karakter drugsvangst niet uit

Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gaf gisteren tijdens een persconferentie aan dat hij het niet uitsluit dat de smokkel van de onlangs onderschepte 373 pakken cocaïne, een grensoverschrijdend karakter heeft. Dit deed hij op een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS). Speciale politie-eenheden hebben het verderfelijke spul op vrijdag 16 januari 2015 ontdekt in een graafmachine op een terrein aan de Industrieweg-Zuid in Paramaribo. Achteraf werden vier verdachten gearresteerd, te weten twee Surinamers, een Nederlander en een Duitser. Een van de Surinamers is intussen heengezonden. Het gaat om cocaïne hydrochloride, ofwel zuivere cocaïne, met een gewicht van bijkans 430 kilogram, die een inkoopwaarde heeft van ongeveer Euro 2 miljoen (verkoopwaarde in Nederland Euro 200 miljoen). Volgens Baidjnath Panday zijn er bij het achterhalen van de partij drugs verschillende inspanningen gepleegd door de zogenaamde ‘intelligence units’. Deze hebben met hun voorkennis en beschikbare informatie de zaak in een vroeg stadium onderzocht, waarna de tactische recherche aan het werk is gegaan met het uiteindelijke klapmoment tot het overhalen van de partij drugs. Volgens voorlopige informatie zou de graafmachine uit Nederland naar Suriname zijn gebracht voor uitvoer naar weer een ander land.
De drugs zijn niet in de machinekamer van de graafmachine gevonden, maar in het contragewicht. Deze ruimte bestaat uit een zware metalen en betonnen constructie. In dit geval hebben de daders het betonnen gedeelte uitgehold en met lood bekleed. Hierna zijn de pakjes drugs in de voornoemde ruimte geplaatst. Tjin Liep Sjie deelde mee dat het een nieuw fenomeen is voor de autoriteiten van Suriname, waarbij lood gebruikt wordt om de röntgenscans op de haven te omzeilen. ‘Wij kennen de techniek al en zullen nu veel alerter zij’, benadrukte de korpschef. De onderzoekende autoriteiten vinden echter dat het te vroeg is om op dit moment inhoudelijke informatie over het onderzoek vrij te geven. Zodra het onderzoek is afgerond, zal de partij drugs worden vernietigd.
Volgens de waarnemend pg heeft het Openbaar Ministerie zich in zijn algemeenheid ingezet om een beleid tot uitvoering te brengen, dat gericht is op het zichtbaar maken van personen die betrokken zijn bij grootschalige criminele en drugsgerelateerde activiteiten, maar ook de grensoverschrijdende criminaliteit. Het optreden van de autoriteiten was in samenwerking met buitenlandse partners. Het onderzoek blijft echter in Surinaamse handen.
FR

error: Kopiëren mag niet!