Michael Siban nieuwe winnaar Yokohama-Rukhmania Chess960 toernooi

Michael Siban is kampioen geworden van de vijfde editie van het Yokohama-Rukhmania Chess960 toernooi. De Schaakvereniging Rukhmania heeft dit jaarlijks terugkerend evenement sinds 2014 wederom opgepakt. In totaal hebben er meer dan honderd spelers meegedaan aan het toernooi. Rudie Tjong Tjin Joe, coordinator van het evenement, bedankte namens het bestuur van Rukhmania de sponsor Yokohama Trading die voor de vijfde keer het toernooi heeft ondersteund. De sponsor was goed vertegenwoordigd op de speellocatie, zo konden de schakers ook kennis maken met de nieuwe auto’s die op de parkeerplaats van het Olympic Center werden tentoongesteld. Het toernooi was opgedeeld in twee grote poules, waarbij de schakers aan de hand van hun sterkte in verschillende klassen werden opgedeeld. Ook beginners kwamen aan hun trekken en deden ze volop mee aan de voor hen nieuwe manier van schaken. Ook kreeg een ieder namens de sponsor een prijsje in ontvangst als stimulans. Na 11 rondes gespeeld te hebben over 6 uren en daartussen een lunchpauze werd er tegen vier uur in de namiddag een aanvang gemaakt met de prijsuitreiking.
Topklasse
Siban scoorde 9 punten uit 11 gespeelde wedstrijden. Clubgenoot Romario Sanches eindigde na het toepassen van tie-breaks op de tweede plaats. Vermeldenswaard is dat Rukhmania schakers tijdens het CSV toernooi in 2014 beslag hadden gelegd op het kampioenschap, terwijl schakers van CSV het omgekeerde doen bij een Rukhmania toernooi. Shatish Lautan speelde in de laatste ronde remise tegen Viresh Giasi, waardoor hij de gedeelde eerste plaats heeft gemist en uiteindelijk met de derde plek vandoor ging.
De talentvolle Catherine Kaslan wist beslag te leggen op het kampioenschap in de subtopklasse. Pratul Panchoe van CSV werd tweede en Shaief Chashawa van Rukhmania werd derde. In de A klasse wist Imaan Kalidjo feilloos het kampioenschap op zijn naam te schrijven. Kalidjo die in eerste instantie een klasse lager was ingedeeld, bewees vriend en vijand om op de 12e plaats overall te eindigen. De kampioenen in de B- en C- klasse zijn respectievelijk Bryton Elliot en Lanay Fernandes.
Beste Rukhmaniak 2014
Viresh Giasi, schaker van Rukhmania, kreeg uit handen van bestuurslid Vishay Hardwarsing de beste Rukhmaniak 2014 award in ontvangst voor zijn bijzondere prestaties in het jaar 2014. Het behalen van de Fidemeester titel in Noorwegen was doorslaggevend naast het feit dat hij nog twee toernooien won. De schaakvereniging bedankt een ieder die heeft meegeholpen tot het succes van het toernooi. Na evaluatie zal de vereniging alvast voorbereidingen treffen voor de zesde editie van dit toernooi in januari 2016.