Kensenhuis: ‘Suriname moet overname bauxietsector aankunnen’

Kensehuis_ Suriname moet uitdaging overname bauxietsector kunnen aangaan.1NPS-parlementariër Patrick Kensenhuis ziet het voornemen van president Bouterse om de bauxietsector over te nemen, als een positieve stap. ‘We moeten eerst een analyse maken en als blijkt dat Suriname voordelen kan hebben bij overname van de bauxietsector, dan moeten wij de uitdaging aangaan.’ Volgens Kensenhuis heeft Suriname jarenlang ervaring opgedaan via de Surinamers in het bedrijf. Waar nodig kan expertise gehaald worden, meent hij, ‘zolang wij maar de ‘lead’ in handen hebben’. ‘Natuurlijk moeten alle vooronderzoeken op financieel-economisch en bedrijfseconomisch gebied eerst gedaan worden. We moeten ook weten wat er internationaal speelt met betrekking tot de bauxietmarkt. We weten dat er momenteel sprake is van lage opbrengsten en hoge kosten binnen deze sector. Dit is de aanleiding geweest voor de bauxietmaatschappijen om Suriname te verlaten, eerst Billiton en nu volgt Suralco dezelfde trend. Maar als we gaan zeggen dat we het gaan laten aan andere buitenlandse multinationals om over te nemen, dan is het toch goed dat Suriname eerst kijkt naar de mogelijkheden om het bedrijf zelf in handen te nemen. Wij hebben al een heleboel natuurlijke hulpbronnen uit handen gegeven. Als we het zelf kunnen of in samenwerking met een buitenlands bedrijf, dan moeten we ervoor gaan. Staatsolie is een goed voorbeeld van hoe het kan. Bij Iamgold hebben wij getwijfeld. De kostprijs voor goudwinning was toen hoog en we hadden niet verwacht dat de goudsector een boost zou doormaken. We moeten niet bang zijn om de uitdaging aan te gaan, maar als de analyses negatief uitwijzen dan moeten we ook overwegen om het uit handen te geven’, aldus Kensenhuis.

error: Kopiëren mag niet!