Suriname bekijkt energieopwekking door aardgas

De Energiebedrijven Suriname heeft gisteren een eendaagse discussiedag gehouden met vertegenwoordigers van het Nederlands energiebedrijf ’Energy Valley’ over de mogelijkheden van energieopwekking in Suriname door middel van gas (kinetische energie). Willy Duiker, CEO van de EBS, zegt dat in het kader van duurzame energieopwekking nu gekeken wordt naar deze vorm. Het is een aantrekkelijkere optie dan steenkool als brandstof. Suriname beschikt niet over steenkool, maar in de niet al te verre toekomst kan Suriname mogelijk wel aan eigen gaswinning doen, aangezien voor onze kust gasvoorraden zijn geconstateerd. In de eerste fase zal het land wel afhankelijk zijn van de import van gas. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen vindt dat ‘de noden van vandaag opgelost moeten worden met de blik gericht op de toekomst’. ‘Het is belangrijk om te weten waar je naartoe gaat.’ De energiediscussie op nationaal niveau is daarom vanuit zijn ministerie steeds gestimuleerd. Hierdoor is de discussie over alternatieve energievormen aangewakkerd. ‘Er wordt hard gewerkt om de energiesector op het niveau te brengen waarop het de rol kan vervullen die ervan verwacht wordt.’ Momenteel is men dan ook op zoek naar partners die bereid en in staat zijn om Suriname te begeleiden op weg naar dit streven, laat de minister weten. Het bedrijf ‘Energy Valley’ wordt gezien als zo een partner. Bij het opwekken van kinetische energie wordt gebruik gemaakt van gasturbines. Een gasturbine is van origine een behoorlijk milieuvriendelijke krachtbron, omdat er brandstoffen in kunnen worden toegepast die relatief lage koolstofgehalten bevatten, zoals aardgas. Milieuvriendelijkheid speelt een sleutelrol bij duurzame vormen van energieopwekking. Daarnaast speelt ook de hernieuwbaarheid van de bron mee, dus de bron moet voor praktisch onbeperkte tijd te gebruiken zijn.

error: Kopiëren mag niet!